środa, 29 maja 2013

Ostre curry z groszkiem i klopsikami

Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia.



Ostre curry z groszkiem i klopsikami

mięso:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli  
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego 
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • natka pietruszki lub kolendra posiekana
  • 2 łyżki oleju 
sos:
  • puszka zielonego konserwowanego groszku
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego albo wołowego
  • kolendra posiekana
  • papryczka tajska chilli lub inna chilli byle ostra
  • łyżeczka maggi 
  • ziemniaki ok 200-300 g

Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć wołowinę, cebulę, czosnek, pieprz, sol, cynamon, kumin, kminek, kardamon, paprykę i pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. Wyjąć i przełożyć na talerz. 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule i chilli drobno posiekać i włożyć je na patelnie po smażeniu klopsików i zeszklić. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, ziemniaki, następnie wszystkie przyprawy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną ziemniaki. Dodać klopsiki i groszek, doprawić do smaku maggi (lub sosem sojowym), jeśli sos jest za gesty lub go jest za mało dolać wody. Gotować razem przez 5 minut. Gotowe posypać posiekaną natką lub kolendrą.




18 komentarzy:

  1. zdecydowanie obiadek dla mnie!:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie,wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię takie rozgrzewające potrawy ! pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak idealne na takie wiosenne zimsko.

      Usuń
  4. piękne, pełne smaku danie:) poproszę ciuteczke :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wygląda. Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się ze danie przypadło do gustu.

      Usuń
  6. i ja dołaczam do grona fanów takich potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ugotowane i zjedzone, było pyszne. Asta_no

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak mi jest milo. pozdrawiam.

      Usuń
  8. Jutro będę robić, już nie mogę się doczekać! Od samego patrzenia na zdjęcia dostaję ślinotoku. Uwielbiam Pani bloga, w sumie był pierwszym jakiego zaczęłam regularnie odwiedzać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://oliwkoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/indyjskie-curry-z-klopsami-z-indyka.html?spref=fb tutaj moja lekko zmodyfikowana wersja :) pozdrawiam! :)

      Usuń