czwartek, 23 maja 2013

Najprostsza zupa gulaszowa


Nie wiem jak u was ale ja zawsze w lodowce mam zapas mięsa na gulasz. Jest to najczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu nie ma za bardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką.



Najprostsza zupa gulaszowa
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • ząbki czosnku
  • woda ok 1,5 l lub bulion
  • łyżka smalcu
  • ziemniaków
  • łyżeczka kminku 
  • liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka czerwonej węgierskiej wędzonej papryki 
  • łyżki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę. Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę. Ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać smalec, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebule, czosnek, posypać solą i pieprzem. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę wędzoną. Gotować ok 60 minut.   Po tym czasie dodać pastę paprykowa i ziemniaki do gulaszu, wymieszać. Gotować kolejne 20 minut aż mięso i ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Gdy zupa gotowa to sprawdzić jej smak, jeśli trzeba to doprawić pieprzem, solą, ewentualnie słodką lub ostrą papryką, albo dodać więcej pasty paprykowej. Na talerzu zupę posypać posiekaną natką pietruszki.


12 komentarzy: