Mistrzowski sernik mojej mamy

Sernik mojej mamy to jest ciasto mistrzowskie w wykonaniu. Jak zauważyliście robię dużo ciast, z rożnych zakątków świata ale jeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić tradycyjnego sernika, bo wiem, ze na razie nie pokonam w nim mojej mamy i wole, kiedy to ona go zrobi kilka razy w roku na specjalne okazje, np na tak jak dziś czyli Dzień Matki. I tym wpisem chce wszystkim mamom a szczególnie mojej mamie za ten sernik podziękować i złożyć życzenia wszystkiego najlepszego! 



Sernik mojej mamy

masa serowa:
    • 1,5 kg sera mielonego
    • 1 budyń śmietankowy
    • cukier waniliowy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 6 jajek 
    • szklanka cukru
    • łyżki kaszy manny 
    • rodzynki
    ciasto:
    • 1/2 kg maki tortowej przesianej
    • 1 kostka miękkiego masła
    • 1 szklanka cukru
    • szczypta soli
    • 4 łyżki śmietany
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 4 żółtka
    • lukier: 
    • cukier puder 
    • sok z 1/2 cytryny 

      Ciasto. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto rękoma lub mikserem. Zagnieść w kule. Owinąć w folie i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

      Masa serowa. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser, sok z cytryny, proszek, kasze manną i wymieszać łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Białka ubić na pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej, aż całość się połączy. Wsypać rodzynki i przemieszać. 

      Następnie podzielić ciasto na 2 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką na wielkość blaszki, w której pieczemy (u mnie blaszka o wymiarach 40x27). Blaszka wcześniej ma być wysmarowana masłem. Jedną porcje ciasta owinąć na wałku i przełożyć na blaszkę. Dokładnie wyłożyć nim dno, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Na pierwsze ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka dol i góra) i piec ok 1 h i 10-20 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. 
      Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, polukrować ciasto. Gdy lukier zastygnie ciasto pokroić na kawałki. 





      13 komentarzy:

      1. takie mamine ciasta najlepsze są. Ja z kolei uwielbiam jablecznik mamy i choć kiedys mi mówiła jak mam zrobić; zrobiłam dokładnie z jej instrukcją ale to nie smakował mi tak bardzo ;) Pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. chyba tak i pewnie gdybym go zrobiła nie smakowałby tak jak ten.

          Usuń
      2. Wygląda imponująco!

        Zapraszam do siebie na konkurs.

        OdpowiedzUsuń
      3. Cudowny serniczek i piękne zdjęcia. Lubię takie mamusiowe przepisy. Pozdrowienia.

        OdpowiedzUsuń
      4. Wiem coś o tym, też mam takie obawy:-) A serniczek świetny i taki domowy:-)

        OdpowiedzUsuń
      5. również stwierdzam, że mistrzowski sernik:) bomba!

        OdpowiedzUsuń
      6. perfekcyjny:) a do tego na pewno przepyszny:)

        OdpowiedzUsuń
      7. Uwielbiam serniki. Ten wygląda bosko i dodaję do ulubionych. Na pewno wypróbuję.

        OdpowiedzUsuń
      8. Prezentuje się faktycznie mistrzowsko! :)

        OdpowiedzUsuń

      Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger