piątek, 10 maja 2013

Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym

Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli. A gdy te gołąbki pływają w pysznym pomidorowym sosie to jest niebo w gębie. Polecam.


Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie woł-wp) 
  • torebka ryżu ugotowanego tak nie do końca 
  • 300 g posiekanej odciśniętej kiszonej kapusty
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • papryka słodka i ostra
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • łyżka musztardy ostrej 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia

Cebule i czosnek posiekać. Do miski dodać kapustę, mięso, ryż, cebule, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, zioła, papryki, sol, pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Uformować podłużne kotlety. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano. W międzyczasie zrobić sos pomidorowy.



Sos pomidorowy

  • oliwa
  • czosnek
  • cebula
  • koncentrat lub pomidory z puszki
  • przyprawy: oregano, ziola prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz
  • opcjonalnie coś pikantnego np węgierską pastę paprykowa, albo sos chili lub sambal oelek, albo harissa.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaje posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Dzisiaj dodałam słoiczek smażonych pomidorów z pudliszek. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i ostrym dodatkiem, np chili. Podgrzewam. Jeśli sos jest gesty to podlewam go chochlą wody żeby się zrobił sos.  Gotowym sosem polać gołąbki.




4 komentarze:

  1. Fajne , też często robie maluszkowi .
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie gołąbki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. tez bardzo często je robię :]
    właśnie post z nimi czeka na publikację w najbliższych dniach.

    OdpowiedzUsuń