niedziela, 28 kwietnia 2013

Szaszłyki z kurczaka z sosem korma


Czas na pyszne testowanie, tym razem kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pojawiała się już na blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. 


Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. Wyczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska te produkty mogą być dobrym pierwszym krokiem.


Szaszłyki z kurczaka z sosem korma
  • 2 piersi z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • 2 woreczki ryżu
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku staropolskiego mielonego
  • sol
  • pieprz
  • sos patak's korma


Piersi z kurczaka pokroić na kostkę. Wymieszać olej, paprykę, kumin, czosnek, pieprz, włożyć do marynaty kawałki kurczaka i wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 minut.
Cebule i pieczarki pokroić na ćwiartki. Na drewniane szpadki nabijać na zmianę pieczarki, kurczaka i cebule. Rozgrzać grill, np elektryczny i upiec szaszłyki. Ostatecznie można także na patelni. W międzyczasie ugotować na sypko ryż, ok. 20 minut dodając do wody kurkumę, dzięki czemu ryz nabierze pięknego żółtego koloru. Na osobnej patelni pogrzać sos korma. Na talerz wyłożyć porcje ryżu, porcje sosu, a na sos ułożyć szaszłyki. Posypać natka pietruszki. Wszystko razem jest przepyszne.



3 komentarze: