Odwrócone ciasto bananowe z karmelem


Chcecie słodkie ciasto? Jeśli spragnieni jesteście słodyczy to polecam to ciasto, wyjątkowo proste i pyszne bananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie raz się żyje...  Źródło 



Odwrócone ciasto bananowe z karmelem


polewa: 
  • 1/2 szklanki masła 
  • 1 szklanka brązowego cukru (ciemny dark muscovato)
  • 3 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych


ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki masła miękkiego  
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 2 duże jajka 
  • 1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (2 szt) 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka rumu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • masło do wysmarowania formy



Przygotowanie polewy: Masło, cukier i syrop kukurydziany lub miód zagotować w rondelku stale mieszając, aż masło i cukier się roztopią. Gotować syrop przez 1 minutę. Dodać posiekane orzechy. Tortownice natłuścić od środka, wlać na dno polewę. Poczeka aż polewa całkowicie ostygnie.


Przygotowanie ciasta: Rozgrzać piekarnik do 175 st. Przesiać razem mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając miksera ubić masło z cukrem biały i brązowym, dobrze się połączą. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodać puree z bananów, śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać. Jako ostatnie wsypać suche składniki  i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygnięto polewę w formie. Wyrównać. Piec około 40-45 minut. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia na 15 minut. Ostrożnie odkroić bok od formy, zdjąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta położyć talerz lub paterę. Trzymając ciasto i talerz razem obrócić. Pozostawić na 5 minut, a następnie delikatnie zdjąć dno tortownicy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia ciasta. Można podać z lodami, bo ciasto jest wyjątkowo słodkie.




20 komentarzy:

  1. Ach,wygląda bosko! Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli bananowe to biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. karmel i orzechy..o tak, bajka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie Ci wyszło to pierwsze zdjęcie! Takiej wersji ciasta bananowego jeszcze nie próbowałam jak nadejdzie mój dzień na porządną dawkę cukru na pewno sięgnę po Twój przepis. Wygląda napradę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. milo mi i dziękuję. czekam wiec na komentarz jak je zrobisz.

      Usuń
  5. z checia bym sie poczestowala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo, chętnie wysłałabym ci kawałeczek.

      Usuń
  6. pysznie wygląda:) mnie jakoś nie wychodzą te odwrócone ciasta:/

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. niestety nie odpowiem, nie pamiętam, ja wkładam łyżką miękkie masło do miarki która ma 1/2 szklanki objętości aż jest pełna. proszę to w ten sposób zrobić.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger