niedziela, 7 kwietnia 2013

Kurczak w indyjskiej marynacie

Kurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej.  



Kurczak w indyjskiej marynacie
  • cały kurczak ok 1,5 kg
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu 
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry  
  • 2 łyżki mieszanki garam masala
  • 2 łyżeczki soli 
  • sok z 2 limonek 
Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i "wymazać" nią całego kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę,  żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku.
Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć do 220 ° C i piec kolejne 30 lub 45 minut, jeśli kurczak jest bardzo duży. Wyjąć kurczaka z piekarnika , odstawić na chwile i poczekać parę minut aż soki się rozłożą i pokroić go.
Kurczaka podać z chlebem i sałatą.



10 komentarzy: