Zupa pieczarkowa z klopsikami indyczymi

Bardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby.




Zupa pieczarkowa z klopsikami indyczymi
  • 250 g  pieczarek
  • duże obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego albo grzybowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki masła sklarowanego
  • 300 g mięsa mielonego indyczego
  • do zabielenia: 3 łyżki śmietany do zup 18% albo chudego mleka

Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, dodaje tymianek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję około 20 minut.
Wilgotnymi dłońmi z mięsa formułuję, niewielkie okrągłe pulpety, niczego do nich nie dodając. Odkładam na talerz.
Pieczarki kroje w kostkę. Na patelni na maśle smażę pieczarki przez 2 minuty, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią wkładam je do zupy, dodaje tez pulpety, mieszam, przyprawiam zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba. Gotuje jeszcze 10 minut, aż pulpety będą gotowe. Na koniec dodaje śmietanę albo mleko, mieszam. Zupy już nie zagotowuje tylko wlewam na talerze. Smacznego.



16 komentarzy:

  1. fajny przepis :) zapisuję na czas gdy już będę jeść grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie:) lubię takie konkretne zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie to takie danie jednogarnkowe Ci powstało, fajne:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza sie ale na drugie danie było jeszcze miejsce.

      Usuń
  4. bardzo apetyczne:)uwielbiam zupe pieczarkowa ale z klopsikami jeszcze nie jadlam.bardzo fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie tu dziś u Ciebie:-), zupka bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis! Zupy z klopsikami jeszcze nie jadłam :}

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa bardzo apetyczna, też lubię pieczarkową i mam słabość do mięsnych pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger