Zielono mi - babeczki pandanowe

U Pincake trwa zielony weekend i nie sposób się nie przyłączyć do takiej fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe,  lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne  wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen.

Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników.    
Sam pandan to tropikalna roślina zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa.



Babeczki pandanowe z masą kokosową i sosem karmelowym

ciasto:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju (np. z pestek winogron, albo dobry rzepakowy)
  • 70 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty pandanowej
  • 2 białka
warstwa koksowa:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 1/8 łyżeczki soli
sos  karmelowy:
  • 2 łyżeczki wody
  • 25 g cukru palmowego (ewentualnie trzcinowego)



Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę, dodać sol, proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie w środku i wlać olej, mleczko kokosowe oraz pastę pandanową. Wszystko dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka na sztywno. Białka przełożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, tak żeby nie uciekły pęcherzyki powietrza.

Kokos wymieszać z solą i białkiem. Na dno foremek włożyć po porcji kokosu, wyrównać. Na to wlać porcje ciasta tak do 3/4 wysokości. Powinno wystarczyć na 9 babeczek. Babeczki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygną ostrożnie wyjąć na talerze. Posypać cukrem pudrem. Zrobić sos. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Polać babeczki.  







15 komentarzy:

  1. ale cudne! mnie również się zielono zrobiło na sam ich widok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maja piękny kolor, bardzo mi się podobają Twoje babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny kolorek! Mnie się nie udało kupić pasty pandanowej, najwyżej mrożone liście widziałam;)
    Jest mi bardzo miło, że się przyłączyłaś do Zielonej Zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za fajna akcje i możliwość wykazania się.

      Usuń
  4. świetnie wyglądają:) rewelacja:!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają. Nigdy wcześniej nie słyszałam nic o paście pandanowej, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, warto od czasu do czasu poszaleć egzotycznie.

      Usuń
  6. Też nabrałam ochoty na takie babeczki, muszę kupić pastę panadnową, mam nadzieję, że nie jest bardzo droga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz kupiłam ja 3 lata temu i kosztowała 25 zl plus przesyłka, i nadal tyle kosztuje. dodam ze jest bardzo wydajna i bardzo długotrwała.

      Usuń
    2. witam serdecznie. trafiłam tutaj przypadkiem , ale już wiem , że zostanę na dłużej. urzekły mnie Twoje zielone babeczki. czy mogłabym prosić o namiar gdzie kupić tę pastę ? z góry dziękuję. pozdrawiam. Małgosia.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger