sobota, 9 marca 2013

Wieniec czekoladowy z orzechami

Ten drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki "I cook. Bread".



Wieniec czekoladowy z orzechami
  •         500 g mąki pszennej
  •         1 łyżka drożdży świeżych
  •         3 łyżki miodu 
  •         1 łyżeczka soli
  •         50 g masła
  •         300 ml letniego mleka 
  •         skórka starta z cytryny
  •         1 łyżka cukru brązowego 
  •         100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  •         100 g orzechów laskowych posiekanych
  •         2 łyżki dżemu morelowego 

Mąkę wymieszać z masłem palcami tak żeby mieszanina przypominała drobne okruszki. W osobnej misce wymieszać drożdże, sól, miód, skórkę z cytryny i mleko. Dodać do maki z masłem i uruchomić mikser mieszając wszystko na jednolite ciasto albo wyłożyć wszystko na posypana mąką powierzchnie i zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę i umieścić w dużej misce, dobrze naoliwionej, przykryć i odstawić w cieple miejsce aż podwoi swoja objętość przez. około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na prostokąt około 40 cm x 20 cm i grubości około 1 cm. Równomiernie ciasto posypać czekolada, orzechami i brązowym cukrem, a następnie zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą utworzy okrąg. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.


Pędzelkiem wierzch posmarować mlekiem i piec piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35 min. Wyjąc ostudzić na kratce. W garnuszku podgrzać dżem się rozpuści, następnie posmarować wierzch ciasta. Smacznego.


22 komentarze:

  1. Super super super. Lubimy takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda;) lubię wszystko co drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Bernadeto, jest po prostu przepiękny!
    Podziwiam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, twoje skowa to miód na moja dusze.

      Usuń
  4. piękny! ależ bym kawałek zjadła do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam właśnie odtworzyć ten przepis, ale coś zupełnie nie wyszło, kiedy robiłam z tych proporcji, trzeba było sporo namotać, żeby coś dało się z tym zrobić... Zaraz wyjmuję z piekarnika, zobaczę co ostatecznie z tego wyszło;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje ze jednak coś wyszło. u mnie ciasto się idealnie wyrobiło.

      Usuń
    2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=462554963813597&set=a.297199370349158.67082.247331102002652&type=1&theater Coooś tam wyszło ;)
      U mnie problem był taki, że ciasto wyszło zupełnie "nie-do-układania" - bardzo rzadkie i klejące, choć dałam te proporcje co napisałaś. Później dodałam mąki itd, ale z kolei rolady się nie chciały sklejać i przy próbie zaplecenia dużo się rozwaliło i wysypało.
      No nic, może kiedyś spróbuję raz jeszcze :)

      Usuń
    3. na zdjęciu wygląda elegancko :) ale dlaczego miałaś takie problemy z nim to nie wiem. :(

      Usuń
    4. Może coś nieświadomie spieprzyłam jednak ;)
      W każdym razie zapisałam sobie w zakładkach kilkanaście Twoich przepisów :P

      Usuń
    5. ciesze się niezmiernie.

      Usuń