Jajka faszerowane na dwa sposoby


Kochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania na stół. W takim dniu i u mnie nie może zabraknąć pysznych pomysłów na podanie tradycyjnego wielkanocnego jajka. Poniżej dziele się z Wami dwoma przepisami na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole. Mam nadzieje ze zachęcę was do tych przepisów i do podania jajka w atrakcyjny sposób. Jeszcze jutro pojawia się życzenia, ale już dzisiaj życzę wam Smacznego jajka.



Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
  • 6 jajek
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju (rozdrobiony)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pieprz mielony
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • rzeżucha lub szczypiorek/natka

  
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić w poprzek na dwie połówki. Do miseczki wydrążyć żółtka. Białka zostawić. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozgnieść. Ogórki bardzo drobno pokroić. Do żółtek dodać tuńczyka, przecier pomidorowy, majonez, ogórki, doprawić pieprzem. Jeśli masa jest za mało kremowa dodać majonezu. Na białka w puste miejsca po żółtkach włożyć porcje pasty. Posypać rzeżuchą lub inną zieleniną.





I druga propozycja....


Jajka faszerowane szynka i chrzanem
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 plastry szynki np konserwowej
  • sól,
  • pieprz


Jajka ugotować na twardo. Ostrożnie odciąć wierzchołek. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć środek. Jajko posiekać bardzo drobno, przełożyć do miseczki. Dodać szynkę i szczypiorek również drobno pokrojona. Do masy dodać chrzan, majonez, szczypiorek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Małą łyżeczką farsz przełożyć do skorupek. Udekorować szczypiorkiem. 


13 komentarzy:

  1. Zaburczało mi w brzuchu kiedy zobaczyłam to jajko z szynko. Jak ja lubię takie potrawy!!
    Witajcie Święta!
    Wszystkiego pieknego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. alez bym zjadła takie jajeczko :)))

    Wesołych i smacznych Świąt dla Ciebie i całej rodzinki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutkie jajeczka! Słonecznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i również życzę Wesolych Świat!

      Usuń
  4. rewelacja! mam ochotę na takie jajka.
    Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie do zrobienia, uwielbiam wszelkiego rodzaju farsze i pasty jajeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger