piątek, 29 marca 2013

Chałka pleciona poszóstnie


Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień  Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki do idealnych instrukcji jak to dokładnie zrobić, dzięki czemu zaimponujecie nie tylko sobie, ale rodzinie i znajomym a wasze niedzielne śniadanie nabierze całkiem innego wymiaru. Zapraszam. 



Chałka maślana pleciona z 6 pasków 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant 7 g lub 25 g świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • sezam lub mak do posypania

Jeśli używamy suchych drożdży wystarczy je wymieszać z mąką. Natomiast jeśli używamy drożdży świeżych to należy je rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i połową mleka i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 15 minut. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać mąkę, sol, cukier, dodać rozczyn, dodać ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i jedno żółtko, wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść na stolnicy. Następnie podzielić na 3 lub 6 równych części, uformować wałki (cieńsze lub grubsze w zależności czy chcemy chałkę długą, wąską czy krotka a bardziej szeroka) i zapleść jak warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem albo położyć na blachę do pieczenia również wyłożona pergaminem. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 30 minut. Przed pieczeniem rozkłócić żółtko z woda i posmarować chałkę. Posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.


Jak zapleść taka chałkę z 6 kawałków polecam skorzystanie z tej włoskiej strony, gdzie jest jak dla mnie idealna, najprostsza instrukcja z której zawsze korzystam lub tej amerykańskiej. Myślę ze dzięki niej wyjdzie wam idealna chałka. Polecam.
Źródło przepisu.


18 komentarzy:

  1. jak u Ciebie światecznie na blogu! Chałka przepięknie wyrosła, podziwiam Cię za cierpliowość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i życzę wesołych świąt!

      Usuń
  2. Podziwiam za umiejętność wykonania tak pięknego splotu :)))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i to naprawdę nie jest trudne. pozdrawiam.

      Usuń
  3. rozbroiła mnie ta chałka...piękna jest, taka zgrabna...mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooow:)! Ale piękna ta chałka...idealna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałka wychodzi pyszna. Nie ogarniam wprawdzie poszóstnego splatania, ale i tak chałka jest palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń