czwartek, 21 marca 2013

Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami

Śniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. 



Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami 
  • 6-8 białych cienkich kiełbasek
  • zielone oliwki (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki oliwy z czosnkiem
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 2 cebule
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbaski, posypać ziołami, dodać cebule i smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Następnie zalać winem, dodać oliwki i przykryć. Dusić wszystko ok 10 minut, aż wino odparuje i powstanie pyszny sos. Podać ze świeżym chlebem.



6 komentarzy:

  1. o matko ale kusisz od rana pysznościami

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Planuje poszaleć z białą kiełbasą w te święta, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammmmm jak dla mnie, biała kiełbaska zawsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj akurat zamierzam zrobić białą kiełbaskę w piwie, ale w winie z oliwkami wygląda tak smacznie, że się przez chwilę zawahałam, czy nie zmienić planów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie powinnam pokazywać Kamilowi Twojego przepisu!:)
    ja się jeszcze nie mogę przekonać do białej ;p

    OdpowiedzUsuń