niedziela, 17 marca 2013

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy.  



Babka czekoladowo-pomarańczowa 
  • 200 g mąki pszennej
  • 220 g masła miękkiego
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pomarańcza
polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • łyżka miodu
  • sok z 1 pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180 st. Masło oraz cukier utrzeć na puszysta masę Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a sok wycisnąć do miseczki. Do masy maślanej dodać 1/2 mieszaniny maki wymieszać, wbić 2 jajka, wymieszać, dodać pozostałą mąkę, wymieszać  wiec kolejne 2 jajka. Dodać skórkę i sok w pomarańczy Dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto do formy i włożyć do piekarnik i piec 30 minut. Jeśli wykałaczka po tym czasie wychodzi nadal mokra to dopiec jeszcze przez 6-10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na 1 godz do ostygnięcia.
Zrobić polewę. Na garnku z gorącą woda rozpuścić czekoladę, wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy. Babkę polać ciepłą polewa. Udekorować starta skórka  pomarańczy.



11 komentarzy:

  1. piękna babka, uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co tu duzo pisac piekna i to połączenie czekolady z pomarańczą mniamm

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna jest ta babka. Sama ostatnio piekłam i smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak smakuje faktycznie świetnie takie połączenie.

      Usuń
  4. wow! ale kolor! mega czekoladowa rokosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowa..mniam..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można upiec tą babkę w innej foremce, np. tortownicy lub keksówce?

    OdpowiedzUsuń