czwartek, 28 marca 2013

Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa

Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja na temat popularnego amerykańskiego deseru banana split. Myślę, ze nie jeden łasuch się na nią skusi. Co wy na to? Przepis z tej strony




Babka banana split, czyli bananowo-truskawkowo-ananasowa

do ciasta bananowego:
  • 3 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka maślanki
nadzienie truskawkowe:
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego
  • opcjonalnie trochę czerwonego barwnika
nadzienie ananasowe:
  • szklanka posiekanego odsączonego ananasa
polewa:
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowujemy ciasto bananowe. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cynamon. Do drugiej dużej miski dać masło i miksować aż stanie się kremowe. Stopniowo dosypywać cukier i miksować dalej na średnich obrotach aż masa będzie puszysta. Dodać wanilie, następnie dodawać po jednym jajku na raz, cały czas ubijając. Zmniejszyć prędkość miksera i wmieszać puree z bananowa. Następnie dodać polowe suchych składników, wymieszać dodać maślankę, wymieszać, dodać resztę mąki. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części.

Truskawkowe nadzienie: Do jednej porcji ciasta dodać dżem truskawkowym, kisiel i ewentualnie, jeśli jesteśmy niezadowoleni z intensywności koloru odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Wymieszać.
Ananasowe nadzienie: Do drugiej części ciasta dodać pokrojonego drobno ananasa, wymieszać. 
Trzecią cześć bez zmian wlać na dno formy. Na to wlać ciasto truskawkowe a na górę  ananasowe. Wygładzić wierzch. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 65 minut lub aż wykałaczka wbita do środka wychodzi sucha. Jeśli w takcie wierzch się będzie za bardzo brązowił wystarczy przykryć folia aluminiowa. Przenieść ciasto na stojak do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto jest chłodne wyjąć z formy. Jeśli spod ciasta jest nierówny wystarczy ściąć nożem tak by babka stabilnie stała na paterze. Następnie zrobić lukier czekoladowy. Umieścić czekoladę razem ze śmietanką na miseczce nad garnkiem z gorącą woda. Mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta.







15 komentarzy:

  1. szałowa! jeszcze te piękne zdjęcia.. ach!

    OdpowiedzUsuń
  2. ła, no powiem Ci, że chyba jeżeli chodzi o kombinację smaków to wygrałaś chyba w śród blogerów kulinarnych w tym roku:) takiej babki to ja jeszcze na prawdę nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można ananasa pominąć? Wygląda superancko:-)
    Bernika, Zdrowych, i przesmacznych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena możesz pominąć ananasa a zamiast do tej części dać starta czekoladę albo czekoladowe groszki albo łyżkę kakao albo 1/4 szklanki maku.

      Usuń
  4. fascynujące połączenie smaków :) niestety na razie nie dla mnie :( ale zapisuję w kajeciku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O i u mnie dzisiaj babka z bananem ale w połączeniu z dynią:-). Moja jednak nie wygląda tak dostojnie jak Twoja, pięknie Ci wyszła, podziwiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis; pyszna musi być

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałą baba, na pewno jest bardzo wilgotna, taka jaką lubię:)

    OdpowiedzUsuń