Podwójny omlet na kolorowe śniadanie

Pomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać. 



Podwójny omlet 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • sol
  • pieprz
  • garść startego żółtego sera
  • trochę liści szpinaku 
  • pomidor - plasterki
  • awokado - paski
  • szynka drobiowa pokrojona
  • plasterki papryki czerwonej
  • masło do posmarowania patelni


Po 2 jajka rozbełtać łyżką mleka i łyżką wody w osobnych miseczkach, dodać sol i pierz. Patelnie posmarować odrobina masła, wylać na patelnie, podgrzewać na średnim ogniu posypać polowa sera. Podgrzewać aż się jajka ładnie zetną z obu stron. Przełożyć na talerz. Ponownie posmarować patelnie masłem wylać kolejne 2 jajka na patelnie, posypać druga porcja sera, podgrzewać aż się zetną na omlet. W tym czasie na pierwszym omlecie rozłożyć plasterki szynki, pokrojonego pomidora, paski awokado, papryki, liście szpinaku Przykryć drugim omletem. Podawać gdy są jeszcze gorące. Pycha.




11 komentarzy:

  1. Omlety ostatnio u mnie często :) Jajka we wszelkiej postaci zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny wyszedł:D muszę sobie takiego fundnąć:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam omlety, a Twój wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas też w weekendy są jajeczne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam własnie zamiar zrobić sobie takiego omleta jutro na śniadanie:) niech wiosna zacznie się na tależu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. omlet świetny! a te zdjęcia u góry strasznie kuszące

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger