Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej

Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób pałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie.  Zimowo, gorąco, pysznie.
A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj.



Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej
  • 6 szt dużych pałek z kurczaka 
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 łyżki papryki czerwonej
  • 2 łyżki czubricy czerwonej
  • łyżeczka kminku 
  • 10 śliwek wędzonych 
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • sol, pieprz
  • szklanka bulionu/rosołu
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem


Kapustę odsączyć, grubo poszatkować. Formę do zapiekania wysmarować olejem, na to wyłożyć kapustę kiszoną, posypać kminkiem, łyżką czubricy, łyżką papryki, pokruszyć liście laurowe, dać ziele angielskie, 2 łyżki musztardy, wymieszać. Powkładać miedzy kapustę śliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W misce wymieszać sol, pieprz, czubrice, paprykę, 2 łyżki musztardy. Pałki obtoczyć w marynacie. Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz włożyć pałki, obsmażyć na rumiano i przełożyć na gore kapusty. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut. Następnie odkryć i podlać bulionem, piec kolejne 20 minut aż kurczak się przyrumieni.


9 komentarzy:

  1. coś bardzo spalone te pałki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyrumienione a nie spalone, takie lubimy. w dodatku duzo papryki i czubricy dało taki kolor. bardzo konstruktywna krytyka Anonimowy.

      Usuń
    2. Jak one są przyrumienione to ja jestem kobietą,he,he

      Usuń
    3. rzecz gustu jak kto lubi.

      Usuń
  2. oj czemu one takie czarne? mało apetyczne :( Jolka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam z miłą chęcią spróbowałabym takich nóżek:) upieczone na kapustce muszą być niezwykle aromatyczne!:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekłam karkówkę na kiszonej kapuście i też świetnie się sprawdziła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam pysznosci u Ciebie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger