czwartek, 7 lutego 2013

Pączki - chorwackie fritule

Skoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie chorwackie fritule. Pączki as bardzo proste, nie wymagają wyrastania, można zrobić je w 20 minut. Do tego są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Idealne na ten dzień jak i na każdy inny kiedy nam się tylko zamarzy zjeść coś dobrego. Przepis z miesięcznika Smaki życia nr 2/1013.




Pączki - chorwackie fritule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny - starta na małych oczkach
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 mały proszek do pieczenia( ok. 15 gr)
  • 1 starte jabłko bez skórki – twarde
  • łyżka spirytusu
  • rodzynki
  • olej do smażenia (ja użyłam ryżowego)
  • cukier puder do posypania

Jajka z cukrem ubić mikserem na gęstą białą masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzać olej w garnku. Ciasto nakładać na gorący tłuszcz łyżką formując kuleczki (jak na pączki). Smażyć na rumiano. Wyjąć na papier, żeby odciekł tłuszcz. Chłodne posypać cukrem pudrem.

Ja dawałam trochę za dużo ciasta, wiec dosyć duże urosły, ale wystarczy dawać tak po połowie łyżki albo nakładać małą łyżeczką.








8 komentarzy:

  1. fajnie wyglądają, zupełnie inaczej niż nasz pączki, miła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ;) podobają mi się

    OdpowiedzUsuń
  3. wow
    chyba skusiłabym się na takiego pączka ;)
    oryginalny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pączki dla zabieganych, mi przypominają trochę racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł. No i ta cytryna mi się podoba w nich. Jak dla mnie nie są zbyt duże (szczególnie, jeśli chodzi o liczenie ile kto zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam je i tez miałam ochotę zrobić. Niestety skończyło się na ochocie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. też się do nich przymierzam :) może nawet jutro je zrobię na drugie śniadanko :) wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń