Hamburgery drobiowe pełnoziarniste

Kto nie lubi hamburgerów? Niewielu z nas prawda. Ale zjadając chociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi  domowymi bułkami  drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe?  Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda.
Przepis na bułki ze strony ugotuj.to



Drobiowe pełnoziarniste hamburgery 

bułki: 
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml mleka
  • 1 op. (7 g) suchych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sezam do posypania
  • dodatkowe mleko do posmarowania bułek

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać miód, rozpuścić i wszystko przelać do mąki. Dodać miękkie masło i zagnieść ciasto, najlepiej mikserem z końcówką haka. Ciasto powinno być zwarte i łatwo odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę  Po tym czasie należy ciasto odgazować, czyli wyjąć je i spłaszczyć złożyć ponownie na pół i odstawić na kolejna godzinę  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki i uformować okrągłe bułeczki, przełożyć je na blachę, lekko spłaszczyćprzykryć i odstawić ponownie na godzinę do  wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Bułki przed pieczeniem posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąćodstawić do przestygnięcia.  Następnie pokroić i przygotować hamburgera. Z tej porcji wyszło 9 szt.



hamburgery:
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • jajko
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • łyżeczka oregano
  • do smaku papryka słodka
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 6 bułek do hamburgerów
  • plastry sera żółtego
  • liście salaty
  • plastry pomidora
  • plasterki ogórka konserwowego
karmelizowana cebula:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czerwone cebule 
  • 1 łyżeczka otartego tymianku 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
sos: 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 1/2 czerwonej papryka


Cebulę czerwoną posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę. Na patelnię dać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 10 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz,  smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.

Mięso w misce wyrobić z jajkiem, solą, pieprzem, oregano, papryką, musztarda. Uformować płaskie kotlety. Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Bułki również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć liście salaty, plaster  sera,  kotlet, trochę sosu, plastry pomidora i ogórka  porcje czerwonej cebuli i przykryć górą bułki. Podać z sosem .

  • Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do jogurtu, wymieszać,  doprawić sokiem z cytryny i musztarda. Ogórki i paprykę drobno posiekać  Dodać do sosu.


10 komentarzy:

  1. coś dla mojego Em:0 byłby w siódmym niebie;) ja z resztą też, bo mega apetyczne te burgery!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow wygladaja pieknie. to idealna wersja dla mojego meza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglądają zdrowsza wersja wygląda bardziej apetycznie od standardowego hamburgera:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu muszę je zrobić :) Wyglądają obłędnie! aż mi w brzuchu zaburczało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko ale takiego burgera to bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, polecam było czasochłonne ale warte zachodu.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger