Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą


Dzisiaj Walentynki. Z tej okazji postanowiłam przygotować rurki z kremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food.



Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą  
  • 50 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100-120 ml białego wina wytrawnego lub słodkiego 
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1/3 szkl. startej  gorzkiej czekolady
  • fix do śmietany


Z mąki, cukru, masła i wina (dodawać stopniowo) zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 15 min, żeby odpoczęło. Następnie przeciąć na dwie części i każdą na stolnicy bardzo cienko rozwałkować. Ciasto praktycznie nie potrzebuje podsypywania mąką. Rozwałkowane wycinać szklanką kola i zawijać na metalowe rurki, takie specjalne do cannoli albo takie do robienia rurek z kremem. Końce skleić białkiem lub winem. Następnie smażyć na głębokim średnio rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Wyjmować, osączać na papierowym ręczniku. Ciastka zdejmować z rurek, gdy ostygną. Dla ułatwienia tutaj jest film instruktażowy, jak to wykonać.

W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Dodać fix i startą czekoladę. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i nadziać każde ciastko śmietaną. Posypać gotowe cannoli cukrem pudrem.

Do kremu zamiast śmietany można użyć mascarpone lub połączyć mascarpone ze śmietaną albo użyć kremu jak do ptysi. Wszystko dozwolone.



23 komentarze:

  1. genialny pomysł!:D pięknie wyglądają te rureczki achh

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetny pomysł:) czegoś takiego ni widziałam:) bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o bardzo fajne ! ja robiłam kiedys dawno wlasnie z ricotta ale średnio mi smakowały, po prostu nie lubię się z tym serkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, już od jakiegoś czasu o nich myślę:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam ostatnio ze szpinakiem.
    Wspaniałe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze! Ale mi zrobiłaś smaka! Tak bym zjadła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy chwilka i zrobisz. pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Załapię się jeszcze na jedną rureczkę? Wspaniale wyglądają!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie wspaniałe ciasteczka! Całkiem inne, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. aaa! cannoli!
    są świetne, ale u mnie je tak trudno dostać. więc muszę zrobić sama :p

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger