czwartek, 24 stycznia 2013

Zupa fondue cebulowa

Zastanawialiście się może jak podać zupę cebulową żeby nie była taka tradycyjną zupą? A jak tak i to dość długo... no bo co jeszcze można wymyślić?... a jednak .... pomyślałam ze nie musi by tylko zupa bo jeśli zrobimy ją wyjątkowo gęstą z dużą ilością sera cudownie roztopionego na jej powierzchni to możemy zjeść ja na sposób jak fondue. Oczywiście na koniec i tak trzeba wziąć łyżkę, ale sama przyjemność jedzenia widelczykami czy chlebowymi grzankami jest na pewno ciekawsza, szczególnie dla dzieci które lubią taki ciągnący się, roztopiony ser. Pomyślcie zatem o tym. 



Zupa fondue cebulowa
  • 6 szt dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu lub rosołu (u mnie rosół drobiowo-wołowy)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • po 1/2 szklanki startego sera gouda lub cheddar na miseczkę 
  • po 2-3 plastry sera gouda lub cheddar na talerz 
  • kromki czerstwego chleba
  • prażona cebulka
  • natka pietruszki
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dolać wino, wrzucić tymianek i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut, aż wino lekko odparuje. Wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Doprawić wg smaku.


W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Chleb pokroić na kosteczki, część na paski. Podrumienić je na suchej patelni na grzanki.
Gotową zupę rozlać do miseczek, najlepiej kamionkowych naczyń. Do każdej wsypać dużą porcje startego sera, wymieszać, przykryć plasterkami sera, posypać prażoną cebulką z mniejszej saszetki. Wstawić do piekarnika aż górny ser się stopi. Posypać natką. Podać z widelczykami do fondue, żeby każdy mógł wtedy moczyć grzankę w gęstej zupie i serze i wyciągać pyszną porcje fondue zupy.



18 komentarzy: