środa, 2 stycznia 2013

Kopa śląska


Rok temu nowy rok przywitałam przedstawiając wam nasz śląski deser czyli kopę. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu. A dla "goroli" to niezwykła przygoda smaków. Polecam też inną wersję - kopę pszczyńską, którą znajdziecie pod tym linkiem, oraz kopę noworoczna w misce. Niestety na zdjęciach brak przekroju bo kopa czekała na gości a w trakcie to już nie wypadało:) 



Kopa śląska na przywitanie nowego roku 
  • 3 kokosowe blaty
  • 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie
  • 50 g prażonych migdałów
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka ananasa
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 1/2 puszki brzoskwiń z zalewy
  • 2 śmietan-fixy
blaty kokosowe:
  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Na początek należy upiec kokosowe blaty. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę na misce nad garnkiem z gotującą się woda. Dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Blachę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia, zakreślamy okrąg jaki potrzebujemy, pamiętając ze kopa ma się zmieścić nam na przygotowanym np talerzu, wiec okrąg musi być ciut mniejszy. Na drugiej blasze robimy to samo tylko rysujemy dwa rożne mniejsze okręgi. Okręgi wypełniamy masa kokosowa i wstawiamy do piekarnika w 180º C na 10 minut do przyrumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia. 



Owoce odsączamy i kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno z fiksami. Migdały prażymy na suchej patelni. Rodzynki odsączamy. W soku z ananasa rozprowadzamy spirytus. Ma powstać mocny poncz. Spirytusu oczywiście można dać więcej jeśli jest taka potrzeba.

Na spód talerza układamy największy placek, nasączamy ponczem, na to porcja śmietany, pokrojone owoce, rodzynki, garść płatków, porcja śmietany, potem średni placek, skropić go ponczem, znowu śmietana, owoce, bakalie, śmietana, ostatni najmniejszy placek skropiony ponczem. Całość obłożyć reszta śmietany, posypać paltkami, udekorować owocami, bakaliami, tym czym chcemy wg własnej fantazji.  Tak przygotowany deser odstawiamy na noc do lodówki, bo najlepszy jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie". Owoce można dać rożne w zależności od sezonu i tego co lubimy. 


27 komentarzy:

  1. Berniko, ależ mi smaka narobiłaś ! Piękna Ci wyszła ta kopa, a ja z przyjemnością skorzystam kiedyś z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie. dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ślicznie wygląda, nigdy się z taką nie spotkałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i pewnie tez tak smakuje. Jak na FB napisalaś o tym deserze to szukałam w goglach co to takiego ale niewiele było;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować przy okazji. dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  4. U mnie w domu nikt nie lubi rodzynek... to może owoce z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba dawać rodzynek jeśli się nie lubi, można dać same migdały albo żurawinę, albo wogóle zrezygnować z bakalii. owoce z puszki oczywiście, jakie sie lubi np gruszki, mandarynki albo mieszankę egzotyczną.

      Usuń
  5. bosko wygląda:) jedem oczarowana tym deserem, sama chętnie taki zrobię:D

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem zachwycona tym ciastem... brakuje mi takich wypieków ostatnio

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne. Ja akurat jestem na etapie poznawania śląskiej kuchni :) więc zdecydowanie dodaję ten przepis na listę To-Do ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis - zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jednym ze składników jest kokos czyli chodzi o wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ze chodzi o wiórki, zaraz doprecyzuje przepis.

      Usuń
  10. witam serdecznie ,możę piekł już ktoś to cuuuudo?

    OdpowiedzUsuń
  11. Blat kokosowy przykleił się do papieru do pieczenia..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi , nie mam pojęcia dlaczego, mi się to nigdy nie zdarza. jeśli tak się stało to proszę połamać ten biszkopt i ułożyć kawałki blatu zamiast jednego placka.

      Usuń
  12. Kopa jest pyszna, robię prawie taką samą, przepis znakomity, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kopa rewelacja, smak ...niebo w gębie. Rodzina zachwycona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow. dziękuje bardzo i mega pozdrawiam.

      Usuń