poniedziałek, 31 grudnia 2012

Do Siego Roku 2013!



Z okazji nadchodzącej  szampańskiej zabawy
 w tej jedynej nocy w roku życzę 
wszystkim czytelnikom i przyjaciołom mojego bloga aby

Nowy Rok 2013 
przywitaliscie w szampańskim nastroju, 

ufając, że będzie wspaniały 
i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile!


Szczęśliwego Nowego Roku!

Bernadeta




niedziela, 30 grudnia 2012

Warsztaty z Pepsico - Innowacje na talerzu

To moja ostatnia w tym roku, mocno zaległa relacja z warsztatów zorganizowanych przez firmę PepsiCo, które odbyły się 30 listopada w NoBo Hotel w Łodzi, pod tytułem "Innowacje na talerzu". Część zdjęć udostępniona dzięki PepsiCo.

środa, 26 grudnia 2012

Śledzie w śmietanie

Święta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne  śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? 


poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia świąteczne


Kochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt
Bernadeta 



niedziela, 23 grudnia 2012

Brownie piernikowe pod pierzynką ze śmietany

Brownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę warto. Przepis ze strony Instyle



piątek, 21 grudnia 2012

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu roku nie zawsze mi się chce go robić ale w tym okresie to obowiązek i przyjemność. Pewnie nie smakuje tak jak te z torebki na szybko, do którego smaku wielu się jucz przyzwyczaiło ale smakuje domowo a  to najważniejsze. Polecam.


czwartek, 20 grudnia 2012

Renifery cake pops

Cake pops próbowaliście? Ja po raz kolejny dałam się namówić córce i zrobiłam świąteczne renifery w postaci cake pops na świąteczny szkolny kiermasz. Ale jest to praca dla cierpliwych, niestety. Po 10 sztuce miałam już dosyć  ale radość córki i miny kupujących świadczyły o tym ze jednak było warto. Szkoda tylko ze zdjecia zrobione w biegu i są niezbyt udane. Ale co tam. Mimo to polecam, bo jest to świetny prezent na gwiazdkę dla naszych maluchów.


wtorek, 18 grudnia 2012

Piernik przekładany

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny jak zwykle od Doroty


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pomidorowa dla dorosłych

Kto nie kocha zupy pomidorowej? Ja uwielbiam. Dla mnie zupa pomidorowa ma niejedno imię  nigdy nie jest taka sama a pomysłów na jej wykonie są setki. Obecna wersja na zupę została inspirowana przepisem z książeczki "Biblioteczki Poradnika Domowego", z które wykorzystałam danie wódki  Mimo ze w tytule jest to zupa dla dorosłych to tak naprawdę jest dla wszystkich bo dodatek wódki wyparowuje w takcie podpalenia, poza tym w ilości wywaru jeden kieliszek jest znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym, cebulowa z kozim serem, z owocami morza czy na ostro z kaparami.


niedziela, 16 grudnia 2012

Kawa mrożona śnieżka

Za oknem odwilż, piękny biały krajobraz znika. Córka postanowiła poprawić nam nastrój robiąc wszystkim pyszną kawę mrożoną. Przeczytała parę porad baristów jak zachować warstwy i tak wyszła jej kawa którą nazwała śnieżka. Eksperyment wyszedł jej całkiem udany. Zapraszam.  Proporcje na 1 szklankę.


piątek, 14 grudnia 2012

Choinki z pierników

Pierniczycie czy piernikujecie? Domowe pierniczki, choinki z pierników to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu na forum cincin. Pierniczki rosnąc w trakcie pieczenia ale zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. A tegoroczne choinki zostały specjalnie zrobione na świąteczny, szkolny kiermasz i rozeszły się jak cieple bułeczki. 


środa, 12 grudnia 2012

Moczka śląska

Moczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na śląsku tyle receptur, a każda jest właściwa jeśli tylko jest w niej piernik.
Moja wersja jest wypośrodkowaniem miedzy tym co znam z dzieciństwa a za czym nie przepadałam, a próbą przeproszenia się i zaakceptowanie tej zupy teraz kiedy jestem dorosła i inaczej oceniam smak. Gdy byłam dzieckiem w naszym domu te zupę gotowało się na wywarze z głów karpi, dodawało ciemne piwo, a po piernik jeździłyśmy z mamą do Szopienic. Wtedy ta zupa była dla mnie obok siemieniotki przekleństwem Wigilii, dzisiaj wspominam ją z rozrzewnieniem. Moja wersja jest bardziej deserowa i może dzięki temu łatwiejsza do zaakceptowania. W każdym razie kto nie spróbował śląskiej moczki ten nie może powiedzieć ze zna śląską Wigilię. Tak więc polecam, chociaż na jeden raz. A zdjęcia niestety z zeszłego roku z Wigilii, dlatego takie średnio udane.


niedziela, 9 grudnia 2012

Sernik bez sera czyli ciasto styropian

Sernik bez sera? Próbowaliście takie sernika, w którym nie ma grama sera? Czy chcecie zaskoczyć swoich bliskich takim wypiekiem? Jeśli tak to radzę upiec wam styropian, bo tak właśnie nazywa się to ciasto. Jest obłędne i największego znawcę serników oszuka. Do tego banalnie proste i tańsze niż sernik, co przy naszych ostatnio budżetach nierzadko ma znaczenie. Przepis zaczerpnięty ze strony Galerii Potraw. A ilość tamtejszych pozytywnych rekomendacji chyba świadczy o tym że jest to wypiek bardzo udany. Polecam. 


Konkurs na śledzia

Przypominam o trwającym konkursie. Zapraszam do udziału - zadanie to dodanie przepisu na śledzia. Do wygrania zestaw 4 książeczek Karola Okrasy. Konkurs trwa do 15.12. Szczegóły tutaj .




piątek, 7 grudnia 2012

Domowy smalec z podgardlem

Domowy smalec pełen pysznych chrupiących skwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smak dzieciństwa  najlepsza rzecz jak można było jeść z jeszcze ciepłym świeżym chlebem. Szkoda ze nasze dzieci wychowane na szyneczkach w dobrobycie nie doceniają tego smaku. Dzisiejsza wersja jest wzbogacona a skwarki z podgardla, które są bardziej mięsne i wzbogacaj jego smak.A wy jaki smalec lubicie? Smacznego!

środa, 5 grudnia 2012

Lamingtony czyli kokosowa kostka


Lamingtony, czy kostka kokosowa, czy kudłacze nie ważne jak je nazwiemy, to pyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty, ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte wyszły naprawdę pyszne, a mąż stwierdził ze jeszcze lepsze niż te robione do tej pory.
Polewa jak zwykle od Doroty jest niezawodna. Następnym razem mam nadzieje ze nie zapomnę o proszku i kostki przełożę pysznym kremem. A może i wy wypróbujecie przepis i zrobicie je na Sylwestrowy wieczór. Nie zapomnijcie potem podzielić się wrażeniami.


wtorek, 4 grudnia 2012

Śledzik a'la łosoś a dla was mały śledziowy konkursik

Kolejny sposób na śledzia. To na razie to ostatnia moja propozycja jeśli chodzi o śledziowe wariacje na świątecznym stole. Zdjęcie co prawda nie za piękne bo zeszłoroczne zrobione na szybko przed sama Wigilia, ale mam nadzieje ze pomysł wam przypadnie do gustu, szczególnie dla tych co za śledziami nie przepadają zbytnio. Przepis ze strony przepisy.pl. 

A może i wy się w komentarzach podzielicie ze mną swoimi pomysłami na śledzie, a ja wybiorę jeden najciekawszy, postaram się go zrobić przed świętami, a autorowi w nagrodę wyśle małą przedświąteczną niespodziankę. Co wy na to? Zapraszam i czekam do 15.12 na wasze propozycje. Zwycięzcę ogłoszę 17.12. Proszę o wklejanie jednego przepisu, żeby wszyscy mieli równe szanse. Przepisy, zdjecia możecie także wklejać bezpośrednio na moja stronę na FB, do polubienia której serdecznie zachęcam.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pierogi domowe na maślance z mięsem

Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić  z mięsem  z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. 

I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione z niego pierogi z mięsem wzbudziły zachwyt rodziny. I tak się teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię,  teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej.
Autorka przepisu Fettinia jest wielka!


niedziela, 2 grudnia 2012

Faszerowana warzywami świąteczna kaczka

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy nadziana jabłkami, czy może w sposób który zaproponuje wam dzisiaj. Bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież  jada się na co dzień. Kaczka od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. To moja kolejna propozycja na świąteczne menu.