środa, 31 października 2012

Bułeczki dyniowe czyli pumpkin knots

Ten przepis miał się pojawić rano ale nie zdążyłam... a szkoda bo dzisiaj na blogach oczywiście królują  dynie.. a u mnie po wczorajszym wydrążaniu dyni została cała miska dyniowego farszu, dlatego postanowiłam zrobić na rano dyniowe bułeczki supełki. Podobne już kiedyś robiłam ale nie z dyniowym składnikiem. A po przepis sięgnęłam do Oliwki . W takcie pieczenia w domu unosił się obłędny zapach czosnku i ziół, a poranne śniadanko to była pyszna rozpusta. 
Przepis dołączam do Festiwalu Dyniowego.

bulki, dynia, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

wtorek, 30 października 2012

Domowa kiszona kapusta, ubijana nogą


Dwa tygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to beczka drewniana w której mieściło się 40 kg kapusty, dzisiaj tylko plastikowa na 20 kg, ale procedura niezmienna, rytuał od lat taki sam... a w głównej roli zawsze najmłodsze dziecko w rodzinie, najpierw była to moja mama, potem jej brat, potem ja, moja siostra a obecnie od lat 10 jest to moja córka... a właściwie jej noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta w małej stópce, no chyba że ktoś ma herosa w rodzinie i ubija pięścią... ale nie u nas... Ale żeby nie było niedomówień odpowiadam od razu na wszelkie ale.. córka jest już dość duża dlatego na "wyparzonej" nodze miała zawinięta folie, po drugie te spodnie to są rybaczki, kończące się za kolanem... po trzecie u nas (i nie tylko) od pokoleń się tak kisi i nikt nigdy nie pochorował się od naszej kiszonej kapusty... za to częściej chorowaliśmy po kapuście ze sklepu:) więc sięgajmy do korzeni, do mądrej wiedzy naszych przodków, wykorzystujmy to co od wielu pokoleń zostało stworzone w dobry, ekologiczny sposób a chemii w wiaderkach sklepowych mówmy stanowcze nie!


poniedziałek, 29 października 2012

Kulinarny Szlak "Śląskie Smaki"

Na początek przepraszam za jakość zdjęć, cóż nie potrafię robić zdjęć reportażowych w trudnym dla mnie oświetleniu  bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu. Ale mam nadzieje ze mimo to  was nie zrażę i przeczytacie poniższy tekst, bo naprawdę warto.


sobota, 27 października 2012

Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy

Nie przepadam osobiście za kasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa,  którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. 


piątek, 26 października 2012

Blue Dragon - warsztaty z samym mistrzem

Warsztaty w których ostatnio uczestniczyłam odbyły się pod patronem marki Dragon Blue w dość niezwykłym towarzystwie bo kamer, fleszów  otaczających szefa kuchni marki Dragon Blue Wilsona Chunga.



Marka Dragon Blue jest jedna z kilku wprowadzających na polski rynek produkty kuchni azjatyckiej oraz indyjskiej. 

czwartek, 25 października 2012

Makaron rządzi - tortellini w sosie śmietanowym

Dzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki, ale wydaje mi się ze nawet jeszcze lepsza. Polecam każdemu kto kocha makaron. Oczywiście tortellini można zrobić własne,  ja jeszcze do tego nie dorosłam dlatego jest kupne, co mam nadzieje mi wybaczycie.

wtorek, 23 października 2012

Włoski deser z amaretti i wiśniami

Jakieś dwa lata temu znalazłam ten deser na Galerii potraw bo byl tam bardzo zachwalany. Postanowiłam spróbować co tez  w nim jest takiego ze inni sie w nim zakochali. Coz powiem tylko tyle ze i ja go pokochałamuzależnił nas od siebie i gdy tylko uda mi się zdobyć pudełeczko ciastek amaretti zaraz go robię. I nigdy nie mamy go dosyć.  


sobota, 20 października 2012

Szaszłyki z grillowanych kiełbasek i fig


Akcja do której się chcę przyłączyć w końcu skłoniła mnie do zakupienia owocu, którego do tej pory świeżego nie jadłam i zawsze jakoś tak z niechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych kiełbasek drobiowych, fig i lekkiego sosu. A zainspirowała mnie do tego nuta zapachowa Apart żelu proBIOtic z figą. Zatem dołączam przepis do konkursu na Durszlaku.

 

piątek, 19 października 2012

Zupa pomidorowa z soczewicą i masłem orzechowym

Masło orzechowe do zupy? Tak wyobrażacie sobie? Sama nie wierzyłam ale smak jest  boski. O tym dodatku przeczytałam kiedyś w jakiejś babskiej gazecie, dość mocno mnie to zaintrygowało, potem nie było okazji wypróbować tego pomysłu, aż do teraz, gdy ugotowałam swoja zwyczajną zupę cebulowo-pomidorową, z lekkimi zmianami, bo dodałam soczewice bo mi się pałętała po szafce i postanowiłam że raz kozie śmierć. Córka patrzyła podejrzanie na te moje poczynania, ale kiedy dałam jej spróbować zupy z kubeczka stwierdziła tylko BOMBA i poprosiła od razu o jedną porcję. I kto by pomyślał że coś takiego może tak zmienić charakter zwykłej pomidorówki. 

wtorek, 16 października 2012

Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba i mimo że bardzo chciałam dzisiaj podzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona.
A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? 


poniedziałek, 15 października 2012

Dyniowa babka w chrupiącej polewie

Powiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem .


sobota, 13 października 2012

Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem

Po czwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem po seczuansku. hmm, było naprawdę dobre. 


piątek, 12 października 2012

Rozwiązanie konkursu - Slaskie smaki

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie za wasze książki które kochacie, o których marzycie, które cenicie lub których pożądacie. Kilka pozycji mnie zainteresowało osobiście. Wybór był trudny, bo losowań nie wolno przeprowadzać a tak byłoby najuczciwiej, wiec postanowiłam ze napisze wasze nicki na kartce a córka wybierze te które jej przypadną do gustu (ona was nie zna, a ja cześć z was juz kojarzę z nicków).
I tak książeczki wygrały osoby:

1. werka777 
2. blue_megi 
3. Anna Krol
4. Ania (anna.m.loska)
5. Paula Rogoz
6. kaczodajnia
7. Beata (beataadamiak)

Gratuluję! 
Nagrody wyślę  w przyszłym  tygodniu jak tylko otrzymam od Was adresy.  Pozdrawiam.


UWAGA! 
dla tych co nie wygrali jest druga szansa.. kolejnych 5 książeczek jest do wygrania na blogu u córki  http://galopemprzezkuchnie.blogspot.com/2012/10/ksiazeczka-ze-slaskich-smakow-2012_11.html






wtorek, 9 października 2012

Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków


Nawet nie marzyłam ze po składniki na obiad będę wychodziła za próg swojego domu i to nie do sklepu ale na sąsiednia działeczkę, gdzie pod sosenkami ukrywają się maślaczki Wystarczy pól godziny i wracam z koszykiem pełnym leśnych skarbów. I jak tu nie korzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być, bo mięsożercy nie dali mi szans na jarski obiad.


poniedziałek, 8 października 2012

Wyniki konkursu z przyprawami

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie za pyszne pomysły na jesienne dania. Wybór był trudny, bo każdy pomysł był niezwykle inspirujący.  Niektórzy z was podawali tylko pomysły,  inni szczegółowe przepisy. Ważne ze wszystko brzmiało bardzo apetycznie i naprawdę ciężko było wybrać, dlatego dodałam jedna nagrodę.
Tak więc profesjonalnie podchodząc do tematu wybrałam dwa, które uznałam za najbardziej inspirujące i ciekawe smakowo, których chętnie spróbowałabym w pierwszej kolejności. Druga nagroda jest dodatkowo ufundowana jest to "Zapraszam do stołu Kuchnia Jerzego Knappe". 


Nagrodzeni to: 

1. Ostra Na Słodko -  krem dyniowy z brzoskwinia i ostrymi przyprawami, keks grzybowy sakwa z miodem i mirabelkami. 

2. Anna Górska -  zupa kurkowa z ziemniaczkami, chleb dyniowy, placki dyniowo- cukiniowe z sosem mięsnym na ostro- z papryką, marchewką i bakłażanem, szarlotka w cieście z warstwą gruszki oraz śliwki z kruszonką.

Gratuluję! 
Nagrody wyślę  w tym tygodniu jak tylko otrzymam od Was adresy.  Pozdrawiam.


niedziela, 7 października 2012

Ucierane ciasto z jabłkami

Zanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem,  który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat.  Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek.


sobota, 6 października 2012

Książeczka ze Śląskich Smaków 2012 - konkurs


Kochani tak jak obiecałam kolejny mały konkurs, ale bardzo dla nie miły bo mogę się podzielić z wami czymś  w czym sama brałam udział, nie tylko jako uczestniczka, ale także właścicielka 3 zdjęć które się tam pojawiły. Może pamiętacie jak razem z córką brałyśmy udział w konkursie Śląskich smaków. Podczas konkursu wszystkie dania zostały sfotografowane, przepisy do nich zebrane i właśnie pojawiły się w małej książeczce wydanej przez Śląską Organizację Turystyczną. Parę dni temu stałam się posiadaczką kilkunastu sztuk i bardzo chętnie się z wami nimi podzielę, szczególnie że to co moi konkurenci ugotowali jest naprawdę fascynujące, kuchnia śląska niejedno ma imię i dla wielu z Was może być to niezła ciekawostka.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 06.10 do 10.10 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swoją ulubioną książkę kucharska, lub taką która was jakoś specjalnie zafascynowała, albo taką dzięki której powstało wasze niesamowite danie, albo taką której jeszcze nie macie ale bardzo chcielibyście mieć.  Co wy na to? Ktoś chętny?. 
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny;

Spośród uczestników wybiore 7 osób, które otrzymają ten drobny upominek. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 12.10.2012. Nagrody zostaną wysłane zaraz po akcji.  Zapraszam bo te książeczki to seria limitowana, a przepisy w nich to prawdziwe perełki.



czwartek, 4 października 2012

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami

Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo uwielbiam a pomysły się wciąż nie kończą. Tym razem zrobiłam tartę, łącząc w niej jako eksperyment trzy smaki słodką karmelizowaną cebulę, leśne grzyby i słoną fetę. Mówię wam wyszło bosko, córka zjadła prawie całą i zakochała się w tej cebuli.:) 


środa, 3 października 2012

Dyniowe muffiny z nutellą

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie gigantyczna dynia no i sobie ja tak stopniowo przerabiam. Jeden z pomysłów to muffinki dyniowe, ale z nadzieniem z nutelli, które przygotowałam córce do szkoły. Pomysł na muffinki, a raczej paczki zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart. Następnego dnia była powtórka, ale z dżemem malinowym.  


wtorek, 2 października 2012

Kolorowe proste salatki

Wpis prosty, szybki, nieskomplikowany. Pomysł na sałatki, jedna bardziej obiadowa, druga kolacyjna. Jedna ostrzejsza, druga delikatniejsza. Którą wybieracie?


poniedziałek, 1 października 2012

Wuzetka z chrupiącym kremem

Lubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami, ale powiem wam w tajemnicy że było pyszne:)