niedziela, 30 września 2012

Maly konkurs - przyprawy dla ciebie


Kochani tak jak obiecałam jak przekroczymy na FB 400 lubisiow zrobię mały konkurs. Ostatnio uzbierało mi sie trochę różnych przypraw od firm Kamis, Kotanyi, Santa Maria  i wiem ze chociażbym nie wiem jak bardzo sie starała nie jestem w stanie ich wykorzystać, dlatego chętnie sie podzielę. Przypraw jest 14 sztuk a do nich dokładam książkę Paulo Cozzy Włoska kuchnia.


Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 01.10 do 07.10 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój pomysl na jesienny obiad w wykorzystaniem typowych darow jesieni: grzybow, dyni, jablek, gruszek, sliwek, cukinii, baklazanow itp. Co wy na to? Chyba nie jest to trudne. Jedna osoba  może przysłać jeden przepis;
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny;

Spośród uczestników wybiorę jedna osobę, która wygra ten zestaw. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 08.10.2012. Nagrody zostanie wysłane zaraz po akcji.  Zapraszam bo warto.



Zupa pieczarkowa tajska

Szukałam pomysłu na nietypową zupę pieczarkową. Chciałam ją zmienić, zobaczyć jak w innych kuchniach się ją jada. I tak trafiłam na ten przepis. Wykorzystałam go jako bazę modyfikując pod siebie. Zupa wyszła mocno aromatyczna i inna zupełnie od tej pieczarkowej którą znamy na co dzień. A prawda że wygląda zwyczajnie?


sobota, 29 września 2012

Warsztaty "ryby i owoce morza" w Mastercooku

W zeszły czwartek miałam okazje uczestniczyć w siedzibie Mastercooka we Wrocławiu w fantastycznych warsztatach pt. „Ryby i owoce morza” prowadzonych przez Piotra Kucharskiego. Warsztaty były nagrodą za nadesłanie przepisu z użyciem ryb w konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Mój przepis który został doceniony przez Jury to Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto. 


czwartek, 27 września 2012

Kokosowe curry z indyka


Mięso mielonego z indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. 



wtorek, 25 września 2012

Opalony tort ananasowo-kokosowy

Ten tort zobaczylam na blogu PrettyBaked i nie moglam sie oprzec zeby go nie zrobic na swoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka dekoracje pochodzi z tej strony. Sam tort tylko zewnetrzenie jest taki sam, srodek ma inny, jest kokosowo-ananasowy. Przepis na biszkopt wykorzystalam ze storny Doroty. Tort wydaje sie byc trudny ale wcale taki nie jest. Zmienilam forme ubijania bezy, zrobilam jak przy pavlovej bez podgrzewania i tez wyszedl. Najbardziej balam sie opalania ale i to bylo banalne. Bylam zachwycona efektem, goscie zreszta takze. Polecam. 

poniedziałek, 24 września 2012

Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się...  


piątek, 21 września 2012

Łazankowy gulasz z mini chorizo

Gulasz to coś co wychodzi zawsze i w czym można połączyć różne produkty, smaki i zapachy. Tym razem gulasz mięsny połączyłam z pikantnymi kiełbaskami chorizo. Fajnie się wszystko skomponowało, uzupełniło i jak zawsze nieskromnie dodam było pyszne. Użyte kiełbaski pochodzą z firmy Pekpol.  

środa, 19 września 2012

Ostry krem z dyni i pieczonej papryki

Przerabiania dyni ciąg dalszy.. tym razem trafiło na zupę krem ale z nutą ostrości dzięki papryczce chilli i sambal oelek. Miała być tylko z dyni, ale w lodówce leżała jedna biedna, smutna, niewykorzystana, pieczona papryka i postanowiłam ją dodać dla smaku i koloru zupy. I tak powstała prosta, szybka i smaczna.

wtorek, 18 września 2012

Kremowy makaron z dynią i leśnymi grzybami

Obdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy w jedno danie z patelni. Okazało się być wyjątkowe w smaku, bo córka poprosiła o powtórki. 


poniedziałek, 17 września 2012

Biskwity czyli omleciki z owocami i śmietaną

Czy w pochmurny dzień może być pyszniejszy podwieczorek? Nie trzeba dużo puszyste biszkopty, trochę owoców i śmietany.. i jesteśmy w niebie... omlety biszkoptowe jak marzenie.


niedziela, 16 września 2012

Strudel z indyczym mięsem mielonym

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka nie ważne jak to nazwijmy, ale  najważniejsze ze było pysznie.



piątek, 14 września 2012

Ciasto coca-cola Nigelli

Odkąd dostałam książkę Nigelli Lawson "Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę." kusi mnie i nęci nieprzerwanie, żeby w końcu zrobić z niej jakieś pyszne ciasto. I stało sie, wybór padł na Tort z coca-colą. Jako że moi domownicy uwielbiają czekoladowe ciasta  było wiadomo że prędzej czy później ten wypiek się musi pojawić. Ciasto jest proste, szybkie, niewymagające wielkich umiejętności. Za to przepyszne, wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe. Normalnie bajka.


środa, 12 września 2012

Książęce warsztaty kulinarno-piwne


No i wyszło, że ja urodzona w Tychach, mieszkająca obecnie zaledwie kilkanaście km od Browaru Tyskiego, żeby napić się tyskiego piwa musiałam pojechać do Warszawy... ale od początku. Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarno-piwnych w miejscu zwanym SmartStudio, których głównym bohaterem było piwo Książęce, produkowane przez Kompanię Piwowarską w Tychach. Do tej pory piwo z tego browaru kojarzyło mi się tylko z nieśmiertelnym Tyskim, za którym zresztą średnio przepadam, wiec miłym zaskoczeniem było dla mnie poznanie  trzech nowych piw marki Książęce pod nazwami "Czerwony lager", „Złote pszeniczne”, oraz „Ciemne łagodne”. Które przypadło mi najbardziej do gustu o tym za chwilę. 

niedziela, 9 września 2012

Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania po przyjęcie dla gości. Można jeść go na wiele sposobów, od posmarowania masłem po "tąkanie" jak mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie.
Przepis pochodzi  z tego blogu, ja zmieniłam nadzienie z boczkowego na serowe. Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.

piątek, 7 września 2012

Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka

Kolejny przepis z warsztatów piwnych z Tomkiem Jakubiakiem. Mam nadzieję że uda mi się w końcu wrzucić pełną relację:)  Skrzydełka tak mi tam zasmakowały że postanowiłam zrobić je sama, trochę zmieniając proporcje ze względu na mniejszą ilość skrzydełek. Fajnie że smak można sobie regulować składnikami w zależności od potrzeb. Wam podaje oryginalny z warsztatów. Zapraszam bo są mega apetyczne. Córka stwierdziła, że takie mogliby robić w KFC.

czwartek, 6 września 2012

Grillowane krewetki z talarkami i kukurydzą

Miał być dzisiaj wpis o warsztatach piwnych, ale się niestety nie wyrobiłam, postaram się dać jak najszybciej.
Tak więc żeby na blogu nie zionęło pustką wrzucam jeden z ostatnich szybkich obiadów inspirowanych południową kuchnią Ameryki z grillowanymi krewetkami. Tak wiem, krewetki powinny być świeże najlepiej tigery ale niestety w moim rejonie to jest niewykonalne, za to świeże królewskie zdobyć łatwiej, więc i tym razem je zaserwowałam. A najważniejsze że to było pyszne:) 

wtorek, 4 września 2012

Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem

Na warsztatach piwnych, o których niedługo, z marką Książęce było dużo pysznych dań, przekąsek i piwa oczywiście...  ale mnie urzekło od samego początku serowe fondue. Szybkie, smaczne, lekko pikantne o zdecydowanym smaku.  Przygotowując je w domu postanowiłam lekko zmienić recepturę bo nie dysponowałam świeżym serem cheddar i dodałam do masy trochę piwa, co wg mnie poprawiło jego smak. Dzięki temu fondue zyskało na wyrazistości.


sobota, 1 września 2012

Papryki faszerowane chilli con carne

Trwa sezon ana faszerowanie warzyw w tym najpopularniejszych chyba u nas papryk. Moja propozycja tego dania tym razem jest inna niż zazwyczaj, postanowiłam nadziać je farszem  meksykańskim chilli con carne, dodatkowo zapieczone w piekarniku i podane na sałacie z vinegrette. 


Zabawa - nominacje

A więc wrzesień zaczynamy od łańcuszka :) Mimo że nie lubię łańcuszków (jak pewnie większość z was) szkoda przerywać zabawy, do której zostałam zaproszona, dzięki uprzejmości blogów

Skoro mnie wybrały to znaczy że spośród 1000 blogów kulinarnych jednak ktoś mnie lubi i docenia:)

A zasady zabawy są następujące:
- należy nominować 15 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie;
- poinformować o tym nominowanych;
- ujawnić 7 faktów o sobie;
- podziękować blogerowi, dzięki któremu otrzymało się nominację (u niego na blogu);
- pokazać nagrodę Versatile Blogger Award u siebie na blogu. 


A teraz 7 faktów o osobie:

  1. pochodzę ze śląska, jestem w połowie ślązaczką w połowie zagłębianką czyli ja mówi mój mąż jestem basztard :)
  2. jeszcze 3 lata temu kupowałam ciasta w cukierni bo nawet zwykła babka okazywała się być zakalcem:)
  3. z wykształcenia politolog, z wyboru pracownik biurowy - biurwa,  a z zamiłowania kucharz;
  4. uzależniona od książek - kucharskich które kupuje, kryminałów które czytam:) 
  5. moja wielka niedościgniona miłość -Patrick Swayze odkąd pierwszy raz zobaczyłam Dirty Dancing; 
  6. jestem zmarzluchem, więc uwielbiam miejsca gdzie jest naprawdę ciepło, aczkolwiek nawet dla mnie woda przy plaży w Egipcie była stosunkowo za zimna ;) 
  7. prasowanie - to coś czego nie cierpię, wiec zawsze mam go całe stosy.
Blogi które nominuję: