piątek, 31 sierpnia 2012

Babka czekoladowo-malinowa

Sezon na maliny trwa, więc grzechem byłoby nie wykorzystywać tych pysznych owoców do letnich ciast. Tym razem postanowiłam zrobić babkę z dodatkiem czekolady i kawy. Wykorzystałam przepis znaleziony na tym blogu i jak zwykle ciasto okazało się strzałem w 10. Wyszło pyszne ciasto, które zniknęło zanim się obejrzałam.
A przede wszystkim kochani blogerzy Wszystkiego Najlepszego z okazji naszego dnia! 


środa, 29 sierpnia 2012

Cytrusowy grillowany kurczak

Pomysł na to danie znalazłam w książce "Sztuka grillowania". Jestem wzrokowcem więc urzekło mnie cudnie kolorowe zdjęcie kurczaka, który wyglądał niezwykle apetycznie. Postanowiłam go zrobić, żeby przekonać się czy na moim talerzu będzie on równie apetyczny i smaczny. Okazało się że tak, książka nie kłamała, zdjęcie także, obiad był palce lizać. A na zimno udko było wręcz rewelacyjne.  Polecam póki sezon na grilla trwa.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Moravsky vrebec

Małymi kroczkami zbliżają się coraz chłodniejsze dni, więc to danie jest idealna na taką właśnie porę. Znalazłam je na Galerii Potraw podane przez Rafała, znawce kuchni czeskiej. Zaintrygowała mnie nazwa, a że lubimy wszelkie gulasze czeskie, węgierskie postanowiłam je zrobić natychmiast. I się nie pomyliłam było warto. Raz że danie ma minimalną ilość składników, robi się praktycznie samo w piekarniku to do tego jest pyszne. Rafał zapewniał że  jeszcze lepsze byłoby z karkówki, więc nie omieszkam późną jesienią zrobić je ponownie. Polecam.

niedziela, 26 sierpnia 2012

Langosze w trzech odsłonach

Langosze, węgierskie placki co jakiś czas pojawiają się w naszej kuchni, głównie na życzenie córki. tym razem było tak samo. Do tej pory placki robiliśmy z przepisu który nie do końca nas satysfakcjonował, dlatego postanowiłam poszukać na forach węgierskich czegoś lepszego. Doczytałam się że część przepisów na langosze nie zawiera ziemniaków, co których byłam do tej pory pewna że muszą być. Dlatego taki przepis postanowiłam dla odmiany wypróbować, korzystając  ze strony tego blogu. O dziwo, ciasto wyszło idealne, nie kleiło się do rąk, pięknie urosło a po smażeniu było niezwykłe chrupiące. Jako nadzienie użyłam sosu czosnkowego,  kurek, kapusty oraz czerwonej cebuli. Polecam :)  


piątek, 24 sierpnia 2012

Domowy snickers

Jako, że mieliśmy ostatnio dosyć ciast owocowych postanowiłam zrobić coś ekstra słodkiego i czekoladowego, no i mi się udało, bo to ciasto jest tak zapychające, tak przesłodzone że na jeden raz można zjeść zaledwie jeden kawałek. To jest ciasto dla wybitnego łasucha. Przepis na ten domowy snickers pochodzi z blogu How sweet it is

czwartek, 23 sierpnia 2012

Limonkowe skrzydełka

Potrawy z woka są moimi chyba ulubionymi, bo są szybkie w przygotowaniu, zajmują mi mało czasu, mało składników, mało miejsca, mało garów i czyli czysto, pysznie i ekonomicznie. Polecam właśnie takie danie, czyli skrzydełka z woka w marynacie z limonek.
   

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Hamburgery z domowymi bułkami, czyli amerykański obiad

Czy może być lepszy obiad dla naszych dzieci niż domowy fast food? Po co nam te wszystkie Mc... jak można mieć równie wypasione jedzonko, tyle tylko że o niebo zdrowsze, tańsze i pyszniejsze...
Tym razem do hamburgerów postanowiłam zrobić własne bułki, wykorzystując przepis z blogu Wypiecz Wymaluj. Zmniejszyłam tylko proporcje o połowę. Wyszły idealne. Do tego domowe hamburgery w środku z niespodzianką w postaci fety, sałatka i frytki. Full wypas.


niedziela, 19 sierpnia 2012

Placek z morelami i jeżynami

Szybki, prosty placek z owocami. Tak prosty jak budowa cepa :) Idealny do każdych owoców, szczególnie teraz. Przepis pożyczyłam od Nobullshit z Galerii Potraw. Dzięki:)


sobota, 18 sierpnia 2012

Kurczak z orzechowym sosem curry

Przepis na to pyszne curry znalazłam w mojej starej książeczce „Dania jednogarnkowe” Anne Wilson z 1993r. Od dawna się do niego przymierzałam, w końcu się udało, danie pojawiło się na naszym stole i obiad był pyszny. Co prawda nie ma do niego dużo sosu, ale taki kremowy kurczak nam w zupełności wystarczał. Porcja na 3 osoby.

czwartek, 16 sierpnia 2012

Tort zawijany malinowy

Gdy pierwszy raz zobaczyłam tort w pionowe paski wiedziałam ze kiedyś nadejdzie dzień że się z takim tortem zmierzę. Okazja się właśnie nadarzyła bo miałam zrobić tort na urodziny mojej mamy. Poprosiła o jasny tort z owocami. Najlepsze wydały mi się do tego maliny, które idealnie można wkomponować w masę. Pytanie było tylko jak go dokładnie zrobić. Pomocy poszukałam wśród znajomych blogów Najsmaczniejsze.pl oraz Ekspresje kulinarne. Ich torty były boskie. Z pierwszego bloga zaczerpnęłam przepis na biszkopt, a z drugiego na masę i wyszedł pyszny, delikatny tort, który zachwycił i zaskoczył nie tylko solenizantkę ale każdego. Polecam. 
Co do zdjęć po przekrojeniu to wybaczcie, ale były robione na szybko w trakcie urodzin i nie należą do zbyt udanych.


wtorek, 14 sierpnia 2012

Ekspresowe ciastka z nutellą i ......

Nic bardziej prostszego.. dwie wersje super szybkich i pysznych ciastek, coś dla każdego, na każdą okazję, szczególnie gdy dwa spragnione cukru osobniki się domagają słodyczy.. dla córki zrobiłam z malinami, dla męża z masłem orzechowym. Którą wybieracie? 


niedziela, 12 sierpnia 2012

Gulasz musztardowy w miseczkach chlebowych

Szperając ostatnio po necie w poszukiwaniu pomysłu na obiad trafiłam na węgierskich stronach na gulasze, które okazały się nie były ani paprykowe, ani pomidorowe, lecz wykorzystywały śmietanę, czy też musztardę jako swój główny składnik sosu. Zainspirowana tym pomysłem postanowiłam zrobić swoją własną wersję takiego gulaszu, przy użyciu musztardy jerozolimskiej. Żeby uatrakcyjnić podanie gulaszu postanowiłam kupić mini chlebki w niedalekiej piekarni, niestety ich tym razem nie było. Trudno, od czego jest net. I tak trafiłam na stronie kotlet.tv na samodzielne przygotowanie takich właśnie mini chlebków czy tez miseczek chlebowych. Przygotowanie ich było dziecinie proste, wyszły idealne i pysznie smakowały z musztardowym gulaszem. 

Z góry przepraszam za mało atrakcyjne zdjęcia, ale nie umiem znaleźć sobie w nowym domu dobrego miejsca do fotografowania.

czwartek, 9 sierpnia 2012

Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare


Ta zupa to wynik a właściwie potrzeba dnia. Zakupiłam mieszankę owoców morza z myślą o zrobieniu z niej jakiegoś szybkiego makaronu, tymczasem córka poprosiła o zupę. Po sprawdzeniu zawartości lodówki, wyciągnięciu kilku przypadkowych z niej rzeczy wyszła pyszna, przyjemna zupa, w której się chyba zakochałam. 
Przepis dodaje do konkursu ma stronie Wybory Kulinarnego Blogu Roku.  

wtorek, 7 sierpnia 2012

Clafoutis z jeżynami i orzeszkami

Skoro ma się pod domem jeżyny to grzech ich nie zbierać. Tym razem postanowiłam zrobić z nimi clafoutis, wykorzystując ten przepis na clafoutis z wiśniami. Wyszło szybkie, pyszne ciacho, a z dodatkiem śmietany idealne.


poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Szybkie chilli z kurczaka


Kolejna propozycja na szybki, wrecz ekspresowy obiad z tego co sie znajduje w lodowce, czyli prawie z niczego, no poza piersiami z kurczaka. Taka chiinszczyzna na raz dwa. 


sobota, 4 sierpnia 2012

Kurczak w marynacie ze spirytusem

Przepis na tego kurczaka znalazlam w cotygodniowej gazetce Biedronki. Kurczak jak kurczaka, ale  skladnik w postaci spirytusu mnie zaintrygowal dlatego postanowilam go zrobic, oczywiscie delikatnie modyfikujac marynate. Kurczak jest aromatyczny, soczysty ale co tak naprawde dodatek spirytusu w nim zmienil to nie mam pojecia. :)

środa, 1 sierpnia 2012

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami i jagodami

Popularne, szybkie i proste.. jedno z naszych ulubionych.. czyli pleśniak.. zazwyczaj robię z dżemem lub owocami mrożonymi ale tym razem sięgnęłam do krzaczka po porzeczki i tak powstał nasz weekendowy deser. Powiadam wam niebo w gębie:)