niedziela, 9 grudnia 2012

Sernik bez sera czyli ciasto styropian

Sernik bez sera? Próbowaliście takie sernika, w którym nie ma grama sera? Czy chcecie zaskoczyć swoich bliskich takim wypiekiem? Jeśli tak to radzę upiec wam styropian, bo tak właśnie nazywa się to ciasto. Jest obłędne i największego znawcę serników oszuka. Do tego banalnie proste i tańsze niż sernik, co przy naszych ostatnio budżetach nierzadko ma znaczenie. Przepis zaczerpnięty ze strony Galerii Potraw. A ilość tamtejszych pozytywnych rekomendacji chyba świadczy o tym że jest to wypiek bardzo udany. Polecam. 



Zaskoczenie - Sernik bez sera czyli ciasto styropian

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu lub powideł do posmarowania
masa:
  • 1 litr śmietany kwaśnej 18%
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży rodzinny budyń śmietankowy ok 60 g lub 2 małe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotować sobie foremkę o wymiarach ok. 25x30 lub tortownice o średnicy 26 lub 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st. 

Ciasto zagnieść z podanych wyżej składników i podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno blaszki, jeśli użyjecie tortownicy to także 1/3 wysokości boku. Dno posmarować dżemem lub powidłami. Drugą część ciasta włożyć do lodówki. 

Masa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać i wylać do foremki. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Włożyć do piekarnika i piec przez 50 minut. Jeśli używacie tortownicy radzę czas pieczenia wydłużyć do ok 60-65 minut, sprawdzić środek patyczkiem. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić i studzić min. 3h. Dopiero po tym czasie wyjąć z blaszki i kroić na kawałki. Ciasto ma tendencję do dużego wyrośnięcia w piekarniku, po wyjęciu opada, ale to normalne. 



31 komentarzy:

  1. Znam to ciasto i je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba!!! Zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu, jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię to ciasto - jest naprawdę fajne i najlepiej smakuje mocno schłodzone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schłodzone i najlepiej drugiego dnia. pycha.

      Usuń
  5. bardzo lubię to ciasto:) sama też często go piekę

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Lubię śmietanę mieszaną z budyniem, faktycznie daje smak sernika:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam, ale może u Kogoś jadłam i się nie przyznał;))) Przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę takie ciasto, a jako fanka serników z pewnością skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bez sera, a jednak wygląda jak serniczek:) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo dokładnie tak ma wyglądać i zaskakiwać. pozdrawiam

      Usuń
  10. styropian często u nas gości :) bardzo fajna alternatywa

    OdpowiedzUsuń
  11. Często robię ten "sernik" i bardzo go lubimy. Masz rację, kto nie jadł jest zazwyczaj pozytywnie zaskoczony przy pierwszym próbowaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Robie go pod inną nazwą...Twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. zasadzam sie na to ciacho ..może jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam to ciasto tylko dałam połowę kokosu, żeby było bardziej zwarte a mniej sypało się a do tego dżem czarna porzeczka z malinami... pycha. To co mnie pozytywnie zaskoczyło że po upieczeniu opadł tylko troszeczkę a nie jak typowe serniki- czyli dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się ze smakowało i wyszło. szkoda ze nie podesłałaś zdjęcia.

      Usuń