wtorek, 18 grudnia 2012

Piernik przekładany

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny jak zwykle od Doroty



Piernik przekładany  

ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru 
  • 200 g miodu naturalnego
  • 125 g masła miękkiego 
  • 3 jajka 
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%) 
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1,5 łyżki kakao 
na przełożenie: 
  • słoik powideł śliwkowych 
  • opakowanie galaretki o smaku morelowym lub brzoskwiniowym 
dekoracja: 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki kremówki śmietanki 
  • orzechy do ozdoby 
  • pierniczki

Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Długą keksowke ( u mnie dl. 36 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie ciasto należy przekroić wzdłuż na 3 płaty.
Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, dosypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masa smarujemy dolny i środkowy płat. Składamy piernik. Polewę robimy rozpuszczając czekoladę, masło, kremówkę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Gotowy piernik posmarować polewa i ozdobić np. piernikami i orzechami.



19 komentarzy:

  1. prezentuje się wybitnie:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie się prezentuje niestety u mnie rodzinka toleruje jedynie rodzynki w pierniku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w domu podstawowy wypiek na stole wraz z makowcem

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki elegancki Pan Piernik...:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ladnie wygląda :)) u mnie nie ma tradycji pieczenia ani pierników ani pierniczków; ale ja w tym roku upieke swój własny piernik;)

    OdpowiedzUsuń
  6. te 165 to z termoobiegiem czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. góra dół. termoobieg wysuszy piernik.

      Usuń
  7. ok bardzo dziękuje p.s zrobiłam juz trzy podejscia i do tej pory zawsze konczyło sie tak samo tj.spalony z zew a surowy w srodku eh moze tym razem sie uda

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernik upieczony. Przepyszny, polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.

      Usuń
  9. super przepis, zawsze smakuje, polecam;)

    OdpowiedzUsuń