środa, 28 listopada 2012

Wigilijna smażona kapusta z grzybami

Według życzenia, dzisiaj kapusta wigilijna. Jest to jedno z dań które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu.  




Wigilijna smażona kapusta z grzybami 
  • kapusta kiszona 1 kg (u mnie domowa)
  • suszone grzyby 50 - 100 g
  • liście laurowe 2 szt
  • masło 120 g
  • ziele angielskie 5 szt
  • pieprz mielony do smaku

Kapustę kiszoną przepłukać kilkukrotnie, zalać wodą i zagotować. W trakcie gotowania dodać suszone grzyby w całości, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta zmięknie. Masło zrumienić na patelni i dodać do kapusty, wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę mieszając żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.

Grzyby zalać wodą odstawić na kilka godzin. Odsączyć z wody, ale wody z grzybów nie wylewać tylko zachować. Przyda się do przygotowania np zupy grzybowej.
Grzyby posiekać. Kapustę kiszoną jeśli mocno kwaśna przepłukać kilkukrotnie, jeśli jest domowa to nie trzeba, następnie zalać wodą i zagotować. W trakcie gotowania dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta zmięknie. Masło dodać do kapusty, wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę mieszając, żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.


10 komentarzy:

  1. już marzę o takiej kapustce!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to moje ulubione, zdrowe danie świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, ale masło nie jest postne. Wprawdzie teraz postu w Wigilię nie ma, ale siła tradycji...

    OdpowiedzUsuń
  4. Maslo nie jest postne hmm? A kapusta taka jak lubie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. post już dawno w tym dniu zniesli :)

      Usuń
  5. Mmm pyszności. U mnie taka kapusta ląduje jako farsz w pierogach i uszkach, natomiast wigilijną kapustę robimy z grochem, też pyszności. Ojjj już nie mopgę się doczekać świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kapustę pod każdą postacią?
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. 500g grzybów na 1kg kapusty? nie będzie za gorzka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt błąd. gdyby to były pieczarki miałoby być 500 g, i pewnie o nich myślałam wpisujac te wagę, a powinno być miedzy 50 a 100 g.

      Usuń