Przystawka z sałatki z wędzonego łososia i owoców granatu

Oryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym smaku  i pyszne danie gotowe. Polecam od czasu do czas tak zaszaleć. Porcja dla 4 osób





Przystawka z sałatki z wędzonego łososia i owoców granatu


sałatka:
  • 300 g wędzonego na zimno łososia 
  • 3 granaty
  • gałązki selera naciowego
  • 2 duze zielone jabłka
  • kilka kawałków marynowanego imbiru
  • 2-3 gałązki szczypiorku
  • dodatkowo 4 garście mieszanki kolorowych salat
sos :
  • sok z 1 granatu
  • cukier do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego  (wg smaku)

Jabłka drobno pokroić w kostkę, granaty przekroić na polówki, ostrożnie wydrążyć ziarenka, wyczyścić środek tak by przygotować polówki do nadzienia sałatką. Z ziarenek jednego granatu wycisnąć sok. Seler naciowy (najlepiej jeśli gałązki będą cienkie) pociąć na półksiężyce.  Imbir drobno posiekać. Łososia pokroić w nie za duże kawałki. Część odłożyć, bo jako plasterki będą służyły do dekoracji. Szczypiorek posiekać. Odłożyć po 2 łyżki ziaren granatu, jabłek, selera i szczypiorku do dekoracji wierzchu przystawki.
Składniki sosu wymieszać. 
Jabłka, owoce granatu, seler, marynowany imbir, łosoś, szczypiorek i 2/3 sosu wymieszać razem.  Polówki granatów nadziać sałatką do 2/3 wysokości, przykryć plasterkami łososia  na wierzch ułożyć po kilka kawałków jabłka, selera i ziarenek granatu. Udekorować szczypiorkiem. 
Na miseczkę lub talerz na którym będziemy podawać przystawkę dać porcje kolorowej salaty, kilak ziarenek granatu i kawałki jabłka, polać sosem, na środek położyć polówkę granatu z nasza sałatką.  Przystawka gotowa. Smacznego.




  


8 komentarzy:

  1. dla mnie to połączenie to strzał w dziesiątkę!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować tego połączenia:) wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia rewelacynjne chociaz za łososiem nie przepadam chętnie bym sobie zjadla ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne połączenie na kolacje sylwestrową jako starter mój mężczyzna uwielbia granata i łososia dziekuje za przepis ( p.s czy mozna pominąć imbir i dodat koktajlowe pomidorki)?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger