wtorek, 6 listopada 2012

Pałki po cygańsku

Swego czasu ten przepis bił rekordy popularności na stronie Galerii Potraw. Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami też go wypróbowałam. I muszę wam powiedzieć że już 3 rok jak robię w ten sposób pałki kurczaka i za każdym razem smakują wybornie, a buzie kleją się nam od pysznego sosu. Polecam.




Pałki po cygańsku
  • pałki z kurczaka 12 szt.
  • masło 1/3 kostki
  • cebula 2 szt.
  • śliwki suszone 10 szt.
  • powidła śliwkowe 1/2 szklanki
  • keczup 1/2 szklanki
  • woda 3/4 szklanki
  • cukier 2 łyżeczki
  • ocet 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka 
  • sos słodko-kwaśny chilli 1 łyżka (lub inny ostry)
Pałki posypać solą, pieprzem i papryką w proszku. Rozgrzać patelnię i obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondelku na łyżce masła zeszklić posiekane cebule, dodać śliwki,  keczup, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe, sos chilli. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone pałki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45 minut. Na ostatnie 15 minut odkryć. Smacznego.



18 komentarzy:

  1. robiłam też i do tej pory robię; pyszności! następnym razem muszę zrobic tez zdjęcie bo to z tamtych czasów delikatnie mówiąc jest niewyjściowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Pałeczki wg. takiego przepisu muszą być przepyszne i..już! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak pamiętam i dzięki za przypomnienie:-) Piękne naczynko do zapiekania, a zawartość - whmm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pałki z kurczaka - to biją wszelkie rekordy popularności w moim domu :):)... tak ze śliwkami - WSPANIALE !...pozwól , że wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wyglądają:)
    narobiłaś mi niesamowitej ochoty na takie pałeczki.
    Chętnie je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bardzo zachecająco. Szczególnie ciekawi mnie dodatek konfitury. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten przepis, też czasem do niego wracam, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny i apetyczny przepis, z chęcią bym spróbowała. Szczególnie intrygują te powidła śliwkowe, wyobrażam sobie te pałki tak, że smakują trochę jak sos BBQ, trafiłam?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ha czyli miałam racje kto je zobaczył na GP i raz zrobił ten pokochał na zawsze. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Już drugi raz dziś patrzę na ten przepis, ależ mam apetyt na nie!

    OdpowiedzUsuń
  11. No powiem Ci, że bardzo mnie ten przepis zainteresował. Z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I zrobiłam kurczak po cygańsku, według Twojego wczorajszego przepisu http://straga.pl/drugie-danie/kurczak-po-cygansku/

    OdpowiedzUsuń
  13. zgłoszenie z maila:
    Witam!

    Niestety, nie wiem dlaczego, nie mogę zamieścić komentarza
    bezpośrednio na blogu.

    Dlatego robię to w taki sposób :

    Wszak było to bardzo dawno temu, gdy kuchnia chińska, tajska,
    ORIENTALNA u nas dopiero raczkowała.
    Mój mąż a w zasadzie wtedy jeszcze "nie mąż" zaprosił mnie do
    restauracji na rosół orientalny, którego smaku nie da się zapomnieć do
    dziś. Była to pierwsza potrawa tej kuchni jaką jadłam.

    Wywar mięsno-warzywny podany z makaronem ryżowym, grzybami mun i
    KIEŁKAMI BAMBUSA zachwycił smakiem
    czosnku zdominowanego przez curry z lekkim posmakiem anyżu.
    Cała gama pozostałych przypraw to niestety sekret kuchni owej tyskiej
    restauracji.
    Zupa była rozgrzewająca, pyszna a jej woń czuję do dzisiaj :)) Od
    czasu do czasu gości ten przepis i w mojej kuchni.

    dorint2@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest bardzo dobry....już robiłam 2 razy:)!Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  15. znam ten przepis i jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń