niedziela, 25 listopada 2012

Chlebek bananowy z masłem orzechowym

Bardzo lubimy to ciasto, chlebki bananowe, banan bread są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell.
Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni,  ananasowo-kokosowy.


Chlebek bananowy z masłem orzechowym
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 banany rozgniecione
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
  • 100 g czekoladowych drobnych wiórków *
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do wypieków
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
polewa:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka mleka
  • 1 łyżka masła orzechowego crunchy
  • łyżka drobno posiekanych orzechów ziemnych

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 °.
  2. Formę, keksowe wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce wymieszaj mleko, banany, masło orzechowe, olej i jajko. Dodaj składniki mokre do składników suchych. Wymieszaj. Na koniec dodaj orzeszki, wiórki czekoladowe i wymieszaj, przełóż do formy. Piecz ok 50 min. Ostudź w formie przed wyjęciem. 
    Polewa. Na parze wymieszaj składniki polewy, poza orzeszkami. Polej wierzch ciasta i posyp orzeszkami.

    * wiórki które użyłam to te które często używamy do dekoracji, taka grubsza posypka.



23 komentarze:

  1. o jaaa... mega kuszący!
    pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, bananowy chlebek jest pyszny, a tu jeszcze z taką słodką polewą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie i bardzo apetycznie, z chęcią i my skusimy się na ten przepis :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kusi! :) Często smaruję kromki bananowego chlebka masłem orzechowym, ale o dodaniu go do środka nie pomyślałam, muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbówałabym połączenie masła orzechowego z bananami, to musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jestem przed śniadaniem i nie mogę takich smakołyków oglądać...:-(

    OdpowiedzUsuń
  7. rozkosznie ta polewa po nim spływa

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna wersja. Ja jestem chyba uzależniona od wszelkiego rodzaju chlebków.

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! moje smaki - zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, dziekuje za takie pozytywne zainteresowanie chlebkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka mi cieknie jak na niego patrzę.
    Powiedz mi czy on jest wilgotny czy bardziej suchy?
    U Ciebie wygląda na wilgotny, a w oryginale na suchy i już sama nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko wilgotny ale sie nie rozpada, jak taka dobra zwarta babka.

      Usuń
    2. No to muszę wypróbować. Oczywiście dzięki Twoim zdjęciom bo te oryginalne nie dla mnie - nie lubię suchych.

      Usuń
  12. wygląda obłędnie ! na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ta polewa z masła orzechowego jest boska, ciasto z resztą też :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały Ci wyszedł. Też uwielbiam chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po wypróbowaniu Twojego chlebka z dynią i całkowitym sukcesie, teraz zabiorę się za ten. Wygląda kusząco, a zwłaszcza ta polewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciesze i polecam bo warto. jest pyszny.

      Usuń