wtorek, 20 listopada 2012

Brownie z masłem orzechowym

Czy kochacie masło orzechowe? Jeśli tak i to nie tylko na kanapce, ale także w wypiekach proponuje wam szybkie, pyszne ciacho, brownie z masłem orzechowym. Ciasto dosłownie na jeden kęs. Przepis znalazłam na stronie u Marthy Stewart. Polecam.



  • Brownie z masłem orzechowym

  • masa orzechowa:
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (u mnie crunchy)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

masa czekoladowa:
  • 8 łyżek masła
  • 50 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
  • 150 g mlecznej czekolady, grubo posiekanej
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Rozgrzej piekarnik do 165 stopni. Foremkę małą (u mnie 24x20) wyłóż pergaminem. 
    Masa czekoladowa: Czekolady rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i wanilie i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier puder, ponownie dokładnie wymieszać. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać wszystko do miski z czekolada, dokładnie wymieszać aż masa się stanie jednolita.
    Masa orzechowa: wymieszać masło, cukier, masło orzechowe, sól i wanilie w misce na gładką masę
    Wlać 1/2 ciasta czekoladowego do przygotowanej formy, równomiernie wyrównać łopatką, Małą łyżeczką wykładać na górę 1/2 masy orzechowej, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni floresy. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego. Na wierzch ponownie małą łyżeczką wyłożyć masa orzechowa robiąc floresy.
    Piec około 40 minut. Ja przetrzymałam o 5 minut za długo i masło się zrobiło za bardzo kruche. 
    Ostudzić przez około 15 minut na kratce. Wyjąć, ostudzić całkowicie na kratce pociąć na kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej na okres do 3 dni.

    12 komentarzy:

    1. Wszystko z orzechami uwielbiam łącznie z masłem orzechowym:-)Brownie spróbuję na pewno:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Zakochałam się ostatnio w Brownie:) na pewno ten przepis wypróbuję:) ładne zdjęcia:D

      OdpowiedzUsuń
    3. nie będę pisać jak bardzo pokochałam ten przepis:)))po prostu go zrobię i już!

      OdpowiedzUsuń
    4. Swietne zdjecia! Robilam to brownie i bylo obledne, a teraz mam ochote znow je upiec.

      OdpowiedzUsuń
    5. orzechowe masło kochamy, ciasto jest cudne

      OdpowiedzUsuń
    6. woow ciasto wyglada świetnie

      OdpowiedzUsuń
    7. zapraszam do zabawy :)
      http://smakuje.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-kilka.html

      OdpowiedzUsuń
    8. Mam miłą informację, nominowałam Cię do Liebster Blog http://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/nagroda-liebster-blog/

      OdpowiedzUsuń
    9. Wygląda pysznie. Choć wstyd się przyznać, nigdy nie robiłam brownie

      OdpowiedzUsuń
    10. Ten środek mnie najbardziej zachęca, pyszności :)

      OdpowiedzUsuń