Aromatyczny pieczony boczek

Boczek to jedna z tradycyjnych polskich wędlin, często niedoceniana ze względu na jego tłustość. Ale wystarczy odpowiednio go przygotować by uzyskać fantastyczny smak, miękkiej z przyrumienioną skórką wędliny. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło, ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw można zmieniać w zależności od upodobań. Można tez zrobić go w postaci rolady. Na święta idealny.



Pieczony boczek
  • boczek surowy ok 1,20 kg
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej z gorczyca
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej lub oliwa

Do miski dajemy olej, musztardę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki, na co najmniej 12 h. Po tym czasie pieczemy go w 180°C przez ok. 60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trakcie pieczenia można do niego dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad. 



26 komentarzy:

  1. muszę koniecznie spróbować, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog :) Zapraszam do siebie po szczegóły. Miłej zabawy! ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam boczek, pyszny, aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój M. bardzo by się ucieszył, wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak zgadzamy się taki boczek smakuje rewelacyjnie :-) Dzięki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany jakie cudo :))) poprosze kilka plasterków na kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  7. jakbym miala blizej to bym ci wyslala:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przecudnie! Piekłaś go pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, pieklam na blaszce odkryty. dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  9. A u mnie właśnie się piecze boczek i pachnie pięknie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że upieczenie boczku jest takie proste! Upiekłam i zachwyciłam rodzinę. Mój syn wstawał w nocy i wyjadał Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy termoobieg czy góra dół jesli odkryty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę góra-dól, zawsze odkryty na blaszce.

      Usuń
    2. Super, dziękuję za odpowiedź, zrobię na święta, na pewno wyjdzie pychota, napiszę :)

      Usuń
  12. Bardzo dobry,zrobiłam i polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też polecam, bardzo smakowity boczek wychodzi z tego przepisu, nawet jeśli użyje się tylko 2 ząbków czosnku ;)
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś piękę z Pani przepisu. Dm zna" jak i co. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Czy piec pod przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja piekę odkryty, żeby się tłuszcz wytopił a mięso było bardziej wypieczone niż uduszone.

      Usuń
  16. A ja bede piec jutro😉
    Już drugi raz,Pychotka, dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mozna piec we folii alu.
    Potem rozwinac i zrumienic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak. Myślę ze będzie wtedy nawet bardziej soczysty.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger