sobota, 27 października 2012

Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy

Nie przepadam osobiście za kasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa,  którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. 




Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy
  • polędwiczka wieprzowa (ok 400g)
  • 1 litr rosołu
  • por
  • średnie marchewki
  • 2 male cebule
  • papryka czerwona
  • cukinia średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy perłowej
  • łyżki oleju
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • tymianek świeży 


Mięso posól, popieprz i obsmaż na oleju z wszystkich stron. Zdejmij, odstaw, po czym pokrój na grube plastry. Czosnek obierz. Warzywa umyj, obierz i pokrój: cebule w piórka  paprykę w paski, cukinie, marchewkę w plasterki. 
Kaszę ugotuj na półtwardo.  Odcedz. 
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, na środek plastry mięsaobłóż dookoła warzywami.  Całość zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył kasze. Na wierzch ułóż gałązki tymianku, posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut.






6 komentarzy:

  1. mmmmm co za wspaniałości
    zapiekanka wygląda obłędnie!
    jem ją oczami:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda, uwielbiam zapiekanki w takim stylu ! Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja do Ciebie się boję zaglądać bo zawsze masz smakowitości

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobną kilka dni temu :) Pysznie wygląda :) i świetnie smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje ciesze sie ze wam sie podoba. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń