niedziela, 7 października 2012

Ucierane ciasto z jabłkami

Zanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem,  który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat.  Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek.




Ucierane ciasto z jabłkami

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5-6 dużych jabłek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W mikserze ubić jajka z cukrem na kremową masę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując stopniowo wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut. Wyłączyć mikser. Dodać jabłka do ciasta i wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie 23cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. i piec ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. fajne, jesienne ciasto ;)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto ;) w sam raz na niedzielne popołudnie. Ja kiedyś bardzo często korzystałam z przepisów z tego pisma ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! bardzo lubię tego typu ciasta, proste w przygotowaniu, a smak niesamowity :) no i w sam raz na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje i polecam z roznymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy ucierane. Jadamy chyba z większością owoców, chociaż nie przypominam sobie wersji jabłkowej.

    p.s. ładne te dechy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda na bardzo lekkie i pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. NIE WYROSLO SCZCZEGOLNIE ALE W SMAKU ZAPEWNE DOBRE

    OdpowiedzUsuń