czwartek, 4 października 2012

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami

Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo uwielbiam a pomysły się wciąż nie kończą. Tym razem zrobiłam tartę, łącząc w niej jako eksperyment trzy smaki słodką karmelizowaną cebulę, leśne grzyby i słoną fetę. Mówię wam wyszło bosko, córka zjadła prawie całą i zakochała się w tej cebuli.:) 



Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czerwone cebule 
  • 1 łyżeczka otartego tymianku 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • cebula lub szalotka
  • 300g leśnych grzybów (u mnie kozaki)
  • 1/3 kostki fety 
  • 100g drobno startego żółtego sera (najlepiej kozi lub inny ostry)
  • 5 plastrów dyni
  • posiekana natka
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • sos czosnkowy


Cebulę czerwoną posiekać w piórka. grzyby umyć, oczyści pokroić  w plasterki, cebulę biała pokroić w kostkę. Na jednej  patelni rozgrzać oliwę, a na drugiej masło. Na patelnię z oliwą dać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 10 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz,  smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
Na druga patelnię z masłem dać cebulę białą, zeszklić dodać grzyby, sól, pieprz, smażyć razem ąż wszystko sieą ładnie podrumieni i grzyby zmiękną.
Na grillu położyć plastry dyni i je obrumienić. Odstawić na bok.    

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Ciasto rozwinąć na papierze, boki na ok 1 cm zagiąć do środka.  Ułożyć z papierem na blasze. Na środek wyłożyć karmelizowaną cebulę, na to rozłożyć grzyby, pokruszyć wierzch fetą i posypać drobno startym serem. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut, aż krawędzie ciasta będą rumiane. Wyjąć. Na wierzch ułożyć lekko skręcone plastry dyni. Posypać wszystko posiekaną natką. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym. 






9 komentarzy:

  1. Taaaak cebula karmelizowana jest pyszna, a w połączeniu z grzybami na cieście francuski to pyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  2. oo jakie pyszności zrobiłaś na tartę z cebula mam już od dawna chęc; muszę wreszcie zrobic

    OdpowiedzUsuń
  3. cos pysznego:D wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak, że zbieram ślinę z podłogi :) Muszę wypróbować!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuję i polecam takie zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda! Własnie mi zrobiłaś smaka na grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie jestem na tak, to taka prawdziwie jesienna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grzybowej tarty jeszcze nie próbowałam, na zdjęciu prezentuje się wspaniale ...

    OdpowiedzUsuń
  9. dziekuje taka tarta jest wysmienita.

    OdpowiedzUsuń