sobota, 20 października 2012

Szaszłyki z grillowanych kiełbasek i fig


Akcja do której się chcę przyłączyć w końcu skłoniła mnie do zakupienia owocu, którego do tej pory świeżego nie jadłam i zawsze jakoś tak z niechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych kiełbasek drobiowych, fig i lekkiego sosu. A zainspirowała mnie do tego nuta zapachowa Apart żelu proBIOtic z figą. Zatem dołączam przepis do konkursu na Durszlaku.

 

Szaszłyki z grillowanych kiełbasek i fig
  • 4 figi
  • 6 kiełbasek drobiowych białych
  • oliwki zielone
  • garść mieszanki kolorowych sałat
na sos:
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli, pieprzu
  • trochę posiekanego drobno oregano i tymianku 


Kiełbaski jeśli są dłuższe pokroić na mniejsze kawałki, figi pokroić na ćwiartki. Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki.  Na każdy patyczek do szaszłyka nabić ćwiartkę figi i kiełbaskę, włożyć na rozgrzanego grilla na 4-5 minut. Można to zrobić także w grillu elektrycznym. Zdjąć, na wierzch patyczka nabić po oliwce. Szaszłyki położyć na kolorowej  mieszance sałat, polać sosem jogurtowym. 





8 komentarzy:

  1. Kurcze, aż się zaśliniłam, mniamuśnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie ;) I Natalia wyżej czyta w moich myślach, też pomyślałam, że są dobre jako przekąska na imprezę;)

    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świeże figi też odkryłam dopiero w tym roku i zażeram się nimi non stop prawie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie na imprezkę :)
    Bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń