Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba i mimo że bardzo chciałam dzisiaj podzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona.
A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? 



Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150ml ciepłego mleka
  • 7g drożdży suchych
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Do miski miksera wlać ciepłe mleko, wbić jajko, olej i lekko ubić na małych obrotach. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem , dodać do mleka i wyrobić mikserem na jednolitą gładką,elastyczną masę za pomocą haka. Jeśli ciasto się nadal klei można dosypać trochę mąki. zbić w jedną kulę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć, przełożyć na stolnicę, zagnieść, uformować wałek, podzielić na części, mi wyszło 7 bułek po 60g. Każdy kawałek uformować w kulkę, potem ją spłaszczyć, robiąc w środku dziurkę, odciągając ciasto na boki.
Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ja papierem, wyłożyć na niego krążki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.  I teraz powinno się było je podgotować we wrzątku, ale ja tego nie zrobiłam przez gapiostwo. Za to posypałam z wierzchu mąką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut i upiekłam na złoty kolor. Niestety bułeczki ładnie wyrosły ale dziurka się zasklepiła. 



World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

9 komentarzy:

  1. Przynajmniej wiadomo, że ciasto drożdżowe ładnie wyrosło a i dziurki nie brakuje przy takich pysznych bułach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyszły :)) i jak ładnie wyglądają w tym koszyczku

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje ze mnie tak pocieszacie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułki czy bajgle, ale są. To najważniejsze. Brawa dla K.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo sympatycznie wyglądają te bułeczki ! U mnie zamiast pizzowej rolady wyszedł rogal :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne bułeczki :) I smaczne, więc na brak dziurki nikt uwagi nie zwróci ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger