Dyniowe muffiny z nutellą

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie gigantyczna dynia no i sobie ja tak stopniowo przerabiam. Jeden z pomysłów to muffinki dyniowe, ale z nadzieniem z nutelli, które przygotowałam córce do szkoły. Pomysł na muffinki, a raczej paczki zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart. Następnego dnia była powtórka, ale z dżemem malinowym.  



Dyniowe mufiiny z nutellą
  • 10 łyżek masła miękkiego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • nutella 
otoczka z cukru:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kostka masła, roztopionego
puree z dyni:
  • 1kg dyni
  • 4 łyżki cukru
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure.
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy razem do miski. W misce miksera ubić masło i brązowy cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając na niskich obrotach. Następnie na przemian dodawać mąkę i maślankę, na koniec dodać dynię, mieszać dopóki wszystko się nie połączy. Do formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli a następnie przykryć łyżką ciasta. Piec przez 25-30 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut. 
Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąc je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru. Ja zrobiłam jedną blaszkę bardzo małych muffinek, w silikonowej formie i pól blaszki dużych. Blaszek nie trzeba niczym smarować przed włożeniem ciasta.







7 komentarzy:

  1. Jeśli mają w sobie dynię, to już je lubię :) U mnie dżem od razu wygrałby z nutellą, sądzę jednak, że ta wersja i tak zasmakowałaby każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! dwa połączenia smakowe, które kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. już nawet utworzyłam specjalny folder na muffiny :) podobają mi się

    OdpowiedzUsuń
  4. za dynią nie przepadam ale zawsze podziwiam rózne dania z nią maja taki piekny kolor

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczka w jesiennym słońcu.. cudna

    OdpowiedzUsuń
  6. dynia w mufinkach jest przepyszna! a do tego nutella..:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger