Dyniowa babka w chrupiącej polewie

Powiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem .



Dyniowa babka w chrupiącej polewie czekoladowej 

ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju np z pestek winogron
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do dan słodkich
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pomieszanej słodkiej i gorzkiej czekolady
polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • 2 batoniki np Lion lub Snickers albo Mars
puree z dyni:
  • 1kg dyni
  • 2 łyżki cukru

Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure.
Piekarnik nastawić na 180st.  Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, ubijamy, następnie dodajemy puree z dyni, olej, śmietanę, wanilie, cynamon, przyprawę i wymieszać wszystko. Make wymieszać z soda, sola i dodać do ciasta, wymieszać na bardzo małych obrotach lub wymieszać łyżką (bo inaczej gluten będzie się nadmiernie rozwijać i ciasto będzie twardsze). Dodać czekoladę, wymieszać i wlać ciasto do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. U mnie to tortownica 22cm z kominem. Piec ok 45 minut, aż wykałaczka, wychodzi czysta. Pozostawić ciasto do ostygnięcia na około 15 minut, potem wyjąć i pozwolić ostygnąć.
Zrobić polewę. Miseczkę ustawić na rondlu z gotującą się woda (na parze), dodać czekoladę, śmietanę i masło i umieścić na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z ognia i pozostawić do schłodzenia. Pokroić batoniki na małe kawałki. Wylać polewę na ciasto. Posypać batonikami. Zostawić na około 20-30 minut zanim przystąpi się do krojenia ciasta.





  

12 komentarzy:

  1. No tak dynia głównym składnikiem była. A ja z chałwą wyskoczyłam hehe. Pięknie Ci wyszła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko jak obłędnie wygląda!:):) achhhh

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubię dyni ale jak patrze na takie cudo to kto wie czy nie kupię ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super apetycznie! koniecznie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! chyba jutro takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na rękach bym Cię nosiła, jakbyś mi takie cudo podała:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wypróbuję ale....z polewą bez batoników;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuję i polecam, naprawde warto. a polewa jest cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest super, ale ta polewa... Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger