niedziela, 30 września 2012

Maly konkurs - przyprawy dla ciebie


Kochani tak jak obiecałam jak przekroczymy na FB 400 lubisiow zrobię mały konkurs. Ostatnio uzbierało mi sie trochę różnych przypraw od firm Kamis, Kotanyi, Santa Maria  i wiem ze chociażbym nie wiem jak bardzo sie starała nie jestem w stanie ich wykorzystać, dlatego chętnie sie podzielę. Przypraw jest 14 sztuk a do nich dokładam książkę Paulo Cozzy Włoska kuchnia.


Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 01.10 do 07.10 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój pomysl na jesienny obiad w wykorzystaniem typowych darow jesieni: grzybow, dyni, jablek, gruszek, sliwek, cukinii, baklazanow itp. Co wy na to? Chyba nie jest to trudne. Jedna osoba  może przysłać jeden przepis;
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny;

Spośród uczestników wybiorę jedna osobę, która wygra ten zestaw. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 08.10.2012. Nagrody zostanie wysłane zaraz po akcji.  Zapraszam bo warto.



21 komentarzy:

  1. u mnie jesiennie króluje zielone sałata z jabłkami, śliwkami, pomidorami, gruszkami z dodatkiem sosu vinegret. Jesiennie i smacznie ! A do tego bakłażany z grilla.mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie ostatnio wykorzystywaliśmy przepis na tartę na kruchym spodzie ze szpinakiem, kurkami, fetą i sosem beszamelowym. Po prostu harmonia smaków. Bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka z kurek z makaronem, na drugie danie mussaka z bakłażanów a na deser tarta jabłkowo-gruszkowa na cieście francuskim. Pycha!
    cukierenka.klementynki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie knedle ze śliwkami obficie posypane cynamonem i kopytka dyniowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) ja proponuję zupę kurkową z ziemniaczkami, jako przystawka chleb dyniowy. Na drugie danie placki dyniowo- cukiniowe z sosem mięsnym na ostro- z papryką, marchewką i bakłażanem. Deser to szarlotka w ciście z warstwą gruszki oraz śliwki z kruszonką.. mmmniam:) oj ta książeczka... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm ten chlebek dyniowy mnie zaintrygowal? jakis blizszy przepis?

      Usuń
  6. Ja bym wybrała zupe krem cebulową z grzankami bo na jesienne dni wspaniale rozgrzewa :) i jest poprostu mega pyszna :D oraz na drugie zapiekankę ryżową z bakłażanem :)

    magdalena.choroba@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja ostatnio zakochałam się dyni. Robię z niej różne smakołyki i ciężko mi wybrać jeden ulubiony... ze względów smakowych i estetycznych podam kopytka dyniowe, które mają wyraźnie wyczuwalny aksamit smaku... i zdecydowanie ożywiają pochmurne dni, za sprawą słonecznego koloru! Uwielbiam je!

    marikac1@wp.pl
    Na FB polubione jako Marika Wojciechowska

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa cebulowa z grzybami- zapieczona pod ciastem francuskim, na drugie danie zrobiłabym zapiekankę z mojego dzieciństwa z ziemniaków, grzybów z cebulką, a całość zalana śmietaną z jajkiem.
    A na deser, oczywiście ciasteczka dyniowe ;)


    tomaszek.magdalena(at)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Proponuję jarzynową zupę-krem na bazie porów ( z włoszczyzną i ziemniakami), na drugie gulasz z grzybami, do tego pyzy drożdżowe i sałata z pomidorami i papryką w winegrecie a na deser placek drożdżowy ze śliwkami :)
    grazyna0071@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja proponuję na pierwsze mój KREM DYNIOWY Z BRZOSKIWNIĄ I OSTRYMI PRZYPRAWAMI.... a na drugie KEKS GRZYBOWY ....
    Na deser dodana dziś SAKWA Z MIODEM I MIRABELKAMI :)

    Zapraszam na obiadek :)

    Pozdrawiam
    Ostra Na Słodko
    ostranaslodko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. sos z maslakow w kwasnej smietanie :) z ziemniakami :)

    olesianagazie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś właśnie planuję bardzo jesienny obiad. Zupa krem z dyni z marchewką, imbirem i podprażonymi pestkami z dyni, potem na tzw. drugie danie kotleciki z puree ziemniaczanego z cebulką (+majeranek)z patelni grillowej z grubymi plastrami prawdziwków z cząbrem i podsmażonych na patelni grillowej (obok trochę sosu śmietanowego,bardziej dipu do maczania).

    pozdrawiam,
    mollisia
    (mollisia@gazeta.pl)

    (na FB: (hand)one day on a plate

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. No to i ja zgłaszam swój przepis a będa to:
    Szpinakowe muffiny z fetą.
    Składniki:

    225 g szpinaku świeżego lub mrożonego
    350 g mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jaja
    60 ml oleju rzepakowego
    250 ml jogurtu naturalnego
    200 g pokrojonej w kostkę fety

    Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

    Szpinak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i posiekać.
    Fetę kroimy w kostkę.
    Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
    Do drugiej miski wlać jogurt, olej oraz wbić jaja i dobrze wymieszać.
    Wlewamy zawartość miski z płynnymi składnikami do miski z sypkimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
    Dodać ser i szpinak i lekko wymieszać .
    Nakładać do foremek do foremek na muffinki wysmarowanych tłuszczem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut.

    OdpowiedzUsuń
  15. a co tam biorę udział :)
    ciężko jest wybrać jeden, ale jak jeden to jeden :)
    użyte dary jesieni: ziemniaki, cebula i kurki

    0,5 kg filetu z kurczaka
    1 jajko
    0,3 kg kurek
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    śmietana
    masło do smażenia
    natka do posypania
    ziemniaki
    mleko i masło
    podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę i szczyptę soli, jak się zeszkli dodajemy kurki, dusimy ok 5 min. Część wyciągamy do nadziewania filetów a do reszty dodajemy śmietanę dusimy 2 min i doprawiamy solą i pieprzem
    filet z kurczaka mielimy razem z jajkiem blenderem dodajemy sól,pieprz i na dłoni nakładamy mielone i robimy łyżką płaskie koło, na które nakładamy podsmażone kurki i łyżką staramy się zalepić farsz. układamy na rozgrzanej patelni rumienimy z każdej strony pod pokrywką.
    ja podałam ziemniaki duszone z masłem i mlekiem
    nakładamy na talerze i zjadamy :) po fotki zapraszam na http://kasia-gotuje.pl/przepis/57
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja proponuję makaron z sosem ze świeżo zebranych grzybów np maślaków, borowików, co kto lubi:)

    ewcia0991@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja proponuję mini tarty na cieście francuskim z bakłażanem, cukinią, kurkami i serem brie, a doprawione aromatyczną czarnuszką. Szybkie danie na weekendowy obiad, tak żeby smacznie zjeść, ale nie spędzić dużo czasu czasu w kuchni, tylko wykorzystać go na przykład na wycieczkę rowerową w słoneczny jesienny dzień :)

    anna.m.loska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi taki typowy jesienny obiadek kojarzy się z bigosem. Oprócz kapusty znajdziemy w nim mnóstwo grzybów, cebuli, marchwi, papryki począwszy od czerwonej, pomarańczowej, żółtej... i po prostu możemy dodać tam wszystkie jesienne warzywa, jakie tylko lubimy :) Bigos zawsze jest u mnie podawany z ziemniaczkami, które zostały przed chwilą wykopane albo kupione na targu. Każdy z domowników wie, że zawsze kiedy jest podawany obiad to musi być także i deser. To u mnie normalka. Jako deser postawiłabym na szarlotkę. Tak typowo jesiennie ;)
    pozdrawiam
    monis767@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie w domu nikt nie przedapa za dynia wiec jak pomysle o jesiennym obiedzie to przychodza mi na mysl odrazu dania z grzybow. Moj dziadek jesienia zawsze przynosi ich niezliczona ilosc, wiec na obiad czysto jest kulebiak(zapiekanka) z grzybami, ktora kiedys robila moja babcia a teraz ja.
    Na taki typowo jesienny deser bardzo polecam jablka w habitach lub w tzw. koszulkach, czyli cieście drożdzowym, ktore zapiekane sa w piekarniku... a w srodku rodzynki z cynamonem... Pyszne a w domu jak pieknie pachnie...:)

    anna--krol@wp.pl

    OdpowiedzUsuń