wtorek, 18 września 2012

Kremowy makaron z dynią i leśnymi grzybami

Obdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy w jedno danie z patelni. Okazało się być wyjątkowe w smaku, bo córka poprosiła o powtórki. 




Kremowy makaron z dynią i leśnymi grzybami 
  • 100 g dyni obranej 
  • 100 g świeżych grzybów (u mnie kozaki i brzozaki)
  • 2 łyżki masła
  • cebula dymka 
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól 
  • szczypta pieprzu Kotanyi
  • 1/2 łyżeczki płatków chili jalapeno Kotanyi
  • makaron kokardki


Obraną dynię pokroić w kostkę. Grzyby dobrze oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę  posiekać. Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać dynię, wsypać chilli, smażyć przez około 10 minut, aż się lekko nie zarumieni. Przełożyć na miseczkę. Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła, grzyby, cebulkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać ponownie dynie, ugotowany makaron, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dać śmietanę i wszystko razem wymieszać, podgrzewając minutę.    

  



8 komentarzy:

  1. Jak zawsze pyszności u Ciebie! to takie typowo jesienne danie podbijające moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie :) Wyobrażam sobie dynię w tym kremowym sosie i coś mi się widzi, że na weekend zrobię to danie

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie danie, oj .. chyba już niedługo zagości i u mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje i polecam bo latwe szybkie i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to dobrze, jak mąż przynosi grzyby. Dyni mam aż nadto, ale grzybów brak.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł z takim połączeniem smaków, dyni z grzybami nigdy nie jadłam ale patrząc na to danie mam ogromną ochotę na taki zestaw!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, zapisuję do wypróbowania! "Uczę" się właśnie dyni :)

    OdpowiedzUsuń