poniedziałek, 17 września 2012

Biskwity czyli omleciki z owocami i śmietaną

Czy w pochmurny dzień może być pyszniejszy podwieczorek? Nie trzeba dużo puszyste biszkopty, trochę owoców i śmietany.. i jesteśmy w niebie... omlety biszkoptowe jak marzenie.


Biskwity czyli omleciki z owocami i śmietaną
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego z wanilia
  • 7,5 łyżki maki tortowej
  • 400 ml śmietany kremówki
  • owoce: banany, kiwi, nektaryny
  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • sos czekoladowy

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Piekarnik rozgrzać do 165 st. Na papierze do pieczenia narysować okręgi, ciasto wyłożyć do środka i rozsmarować. Włożyć do piekarnik na 8 minut.
Wyjąć przełożyć na ściereczkę, papier zdjąć, delikatnie zgiąć biszkopty na pół przykryć ściereczką zostawić do ostygnięcia.
Ubić kremówkę na sztywno. Środek biszkoptów posmarować dżemem, włożyć śmietanę (szpryca) i pokrojone owoce. Polać sosem czekoladowym.
Z tej porcji wyszły mi 4 takie duże biskwity, omlety.




12 komentarzy:

  1. Wspaniałe!!!! narobilaś mi smaka Berenika!!!! Dawno nie jadłam, a uwielbiam! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj oglądałam je na FB dzisiaj weszłam się jeszcze trochę pokatować zdjęciami, nie wytrzymam - zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. wowwwww! zaproś mnie do siebie, to opędzluję cały talerz!:) boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooow! miałam od dzisiaj nie jeść słodyczy, ale chyba jednak się złamię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje i polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. pamiętam z młodości ;)) no może bez owoców ale bardzo je lubiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. WYglądają cudnie! Na pewno bardzo szybko zniknęły ze stołu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpusta normalnie. Czy to TE dechy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam takie z cukierni, ale tylko ze śmietaną i cukrem pudrem, fajnie, że można zrobić je w domu i jeszcze z owocami!

    OdpowiedzUsuń