Pleśniak ze świeżymi porzeczkami i jagodami

Popularne, szybkie i proste.. jedno z naszych ulubionych.. czyli pleśniak.. zazwyczaj robię z dżemem lub owocami mrożonymi ale tym razem sięgnęłam do krzaczka po porzeczki i tak powstał nasz weekendowy deser. Powiadam wam niebo w gębie:)



Pleśniak ze świeżymi porzeczkami i jagodami
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250g masła
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 100 g jagód
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Rozdzielic zoltka od bialek. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i zagnieść dodajac  masło i żółtka. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23x21). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć dno formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut w 180°C. Owoce przebrac, umyc. Podpieczone ciasto wyjąć, posypać porzeczkami i jagodami. Owoce przykryć ubitą pianą z cukrem. Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczenu odstawic do ostygniecia i posypac cukrem pudrem.







"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"

16 komentarzy:

  1. Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pleśniak to jedno z lepszych ciast. Można je zrobić praktycznie z dodatkiem takich owoców, jakie się ma pod ręką. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka:) I jeszcze ta kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pleśniaka ze świeżymi owocami, w tym roku robiłam pierwszy raz z czerwoną porzeczką i jagodami - jestem zauroczona :) a tak moje wyglądało, zapraszam :) http://najsmaczniejsze.pl/2012/07/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami/

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak tu nie kochać lata za jego dary :-) Pleśniak wygląda pięknie. Piszemy się na kawałek! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Większość osób piszę pleśniak a dla mnie to wciąż jest skubaniec:) Pyszny skubaniec:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porzeczki zawsze wydawały mi się tak mało doceniane :) A tutaj prezentują się znakomicie :) Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę blade, ale mi się zachciało ciacha przez Ciebie Berenika;) a muszę się ograniczyć ze słodkościami;) Pyszny, z jagodami nigdy nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe, pleśniak zawsze kojarzył mi się z jabłkami, ale ta propozycja mnie intryguje, zwłaszcza, że jest z ulubionymi owocami :)

    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam to ciasto :) gnieciucha :) ale nie jadłam wersji z jagodami....wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też bardzo lubię to ciasto i właśnie najbardziej w wersji z porzeczkami

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger