Limonkowe skrzydełka

Potrawy z woka są moimi chyba ulubionymi, bo są szybkie w przygotowaniu, zajmują mi mało czasu, mało składników, mało miejsca, mało garów i czyli czysto, pysznie i ekonomicznie. Polecam właśnie takie danie, czyli skrzydełka z woka w marynacie z limonek.
   

Limonkowe skrzydełka
  • 12 szt skrzydełek
  • łyżka białego octu winnego
  • sok z 1,5 limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • zielona cebula dymka
  • limonka do dekoracji

W misce wymieszać sok z limonki, ocet winy, cukier, sos sojowy. Skrzydełka opłukać,  odciąć najchudszą część, osuszyć. Włożyć do marynaty na 30 minut. 
Olej rozgrzać w woku, włożyć skrzydełka i smażyć ok 15 minut, odwracając aż się przyrumienią (mozna upiec tez w piekarniku). Dodać pokrojoną zielona dymkę, smażyć razem chwilę. Przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami limonki. Najlepiej podać z ryżem.  




9 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger