Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare


Ta zupa to wynik a właściwie potrzeba dnia. Zakupiłam mieszankę owoców morza z myślą o zrobieniu z niej jakiegoś szybkiego makaronu, tymczasem córka poprosiła o zupę. Po sprawdzeniu zawartości lodówki, wyciągnięciu kilku przypadkowych z niej rzeczy wyszła pyszna, przyjemna zupa, w której się chyba zakochałam. 
Przepis dodaje do konkursu ma stronie Wybory Kulinarnego Blogu Roku.  



Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare 
  • 300g opakowanie mieszanki owoców morza
  • 2 łyżki masła solonego Lurpark
  • 1/2 l wywaru warzywnego (lub z ryb)
  • kieliszek wina wytrawnego Riesling (lub więcej wg uznania)
  • 4 duże cebule
  • 2 szalotki
  • 4 duże pieczarki
  • sol
  • pieprz świeżo mielony
  • 100ml śmietanki słodkiej
  • sok z cytryny
  • ciasto francuskie
  • żółtko


Wywar podgrzać. Dodać mieszankę owoców morza. Gotować razem na wolnym ogniu kilka minut. Cebule i szalotki pokroić w kostkę. Pieczarki także. Rozgrzać patelnie, dodać masło, następnie cebule, zeszklić, po czym dodać pieczarki, chwile razem smażyć, podląc winem. Przykryć i dusić aż wino lekko odparuje, ale nie całkowicie. Wlać śmietankę, wymieszać, wlać wszystko do garnka z owocami morza. Podgrzać razem, doprawić do smaku sokiem z cytryny,  pieprzem i solą, ewentualnie dodać jeszcze śmietanki. Odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200st. Żółtko wymieszać z łyżką wody. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka wielkości miseczek. Do miseczek nalać zupy (tak do 3/4 wysokości). Brzegi miseczek posmarować żółtkiem, całość przykryć kołkiem ciasta, dokładnie docisnąć. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika do chwili aż ciasto sie zrumieni. Podawać ze świeżą bułką.



6 komentarzy:

  1. efektowna zupka, na pewno bardzo smaczna:) mmmmniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląd, córka chyba miała rację, że chciała zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owoce morze uwielbiamy. Pomysł z zupą super. Dzięki za inspirację :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. to zycze powodzenia w konkursie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki, fajnie ze wam sie podoba zupa.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger