środa, 4 lipca 2012

Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek

Kolejna propozycja na ekspresową sałatkę i szybką, kolorową, letnią kolację. Można ją zrobić na patelni, można użyć grilla do przygotowania warzyw i krewetek. Składniki też można dobrać wg własnych smaków czy zawartości lodówki. Podstawą jest dobra oliwa z oliwek oraz  ocet z czerwonego wina. Podane proporcje są na 2 osoby. 




Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek
  • 6 białych szparagów
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki kukurydzy 
  • 9 krewetek królewskich
  • mieszanka sałat
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • 25 ml octu z czerwonego wina
  • 50ml oliwy z oliwek Monini Classico
  • sól, pieprz
  • papryczka chilli
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeśli trzeba to dolną część obrać. Ułożyć na grillu, polać 2 łyżkami oliwy posypać solą i pieprzem. Grillować do zrumienia. Krewetki posmarować oliwą, opiekać na grillu przez 2 minuty. Cukinie pokroić na plasterki, również położyć na grillu na 3 minuty aż się zrumienią. Pomidory pokroić na kawałki, cebulę czerwoną w piórka. Czosnek drobno posiekać wymieszać z octem i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć sałaty, na to pomidory, kukurydzę, cebule, krewetki i grillowane warzywa. Polać dressingiem, posypać szczypiorkiem i posiekana chilli. Odstawić na 15 minut żeby całość się przegryzła.





7 komentarzy: