Mała przerwa i ciasto jagodowe

Kochani, tak się składa że czeka mnie małe życiowe zawirowanie mianowicie przeprowadzka do własnych "4 kątów", w związku z tym muszę na jakiś czas wyłączyć się z blogowania..  mam nadzieję że przerwa nie potrwa za długo, że uda nam się w miarę szybko ogarnąć,  połączyć ze światem i wrócić z pysznymi postami.. pod warunkiem że pierwszych obiadów nie spalę na nowej kuchence indukcyjnej, dotąd mi nieznanej.
Zostawiam Was z pysznym ciastem jagodowym, upieczonym jako zachciankę dla córki z tego przepisu z małymi, moimi zmianami..  I do zobaczenia! Zaglądajcie do mnie od czasu do czasu.. :)



Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką

ciasto: 2 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2-3 łyżki gorącej wody 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus: 
  • 1 szklanka śmietany kremówki 
  •  szklanka jagód (moze byc wiecej)
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki żelatyny
wierzch: 
  • szklanka jagód 
  • galaretka z owoców leśnych 

Rozgrzej piekarnik do 165° . Oddziel żółtka jajek od białek. Ubij pianę z białek na sztywno dodając z 1/3 cukru. Wymieszaj mikserem żółtka z cukrem i wodą aż do konsystencji kremu. Ja robiłam to na garnku z gorącą wodą.  Teraz mieszając łyżką dodaj pianę z białek, na koniec wmieszaj obie mąki i proszek do pieczenia. 
Formę najlepiej tortownicę (20cm) wyłóż pergaminem. Wypełnij ciastem, wygładź  wierzch. Piecz około 15 do 18 minut. Wyjmij z piekarnika  niech ostygnie. Usuń z ciasta pergamin, włóż ciasto ponownie do formy.
Mus: Śmietanę ubij na sztywno. Do garnuszka daj jagody i cukier,  podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w małej ilości gorącej wody. Dodaj ją do gorących jagód. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.  Dodaj do masy 3 łyżki bitej śmietany i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę bitej śmietany i wymieszaj. Wlej mus na ciasto w formie. Wygładzi powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wyłóż całe jagody na zastygnięty mus. Odstaw żeby lekko przestygła, po czym zalej jagody i ciasto galaretką. Wstaw do lodówki aż wierzch zastygnie.przez 20 minut. Teraz wystarczy ostrożnie wyciagnąć ciasto z formy. 









11 komentarzy:

  1. piękne ciasto...;))) sprawnej przeprowadzki i powrotu do nas...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, chętnie porwałabym kawałek na śniadanie :) Powodzenia z przeprowadzką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, delikatne ciasto z dodatkiem owoców! to jest to! sama muszę się pokusić o takie ciacho, bo jest w sam raz na letnie dni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się poczęstowałam i czekam tu tyle ile trzeba;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, wiem coś na temat przeprowadzek:) Życzę więc szybkiej i ekspresowej:) A ciasto piękne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda na bardzo delikatne :) świetne, bardzo owocowe

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto prezentuje się bardzo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeprowadzki zazwyczaj bywają sympatyczne, ale po kilku dniach męczą. Życzę by wszystko się udawało jak należy i szybkiego urządzenia kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  9. dziekuje ze mile słowa otuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być smaczniutkie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger