Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką

Pozazdrościłam Marghe jej chłodnika pomidorowego dzisiaj popełniłam swój własny, pierwszy pomidorowy chłodnik. Do tej pory raczej robiłam chłodniki tradycyjne, ogórkowe czy na botwince, ten bardziej oscyluje w klimatach południowych  ale nie odbiega od nich smakiem.  Jak dla mnie na takie dni jak wczoraj czy dziś jest idealny. 



Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką 
  • 7 pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • cebula
  • 1/2 cukini
  • oliwa z oliwek Monini Classico 
  • 3 łyżki kukurydzy
  • papryka czerwona
  • mala papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • listki bazylii
Jeden pomidor odłożyć. Resztę pomidorów sparzyć  i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki.  Na łyżeczce oliwy przesmażyć cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć plasterki cukinii. Do miksera włożyć pomidory, wlać wodę i zmiksować.  Przelać do garnka, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną chilli i bazylię, paprykę, pokrojonego, odłożonego pomidora,  i kukurydzę. Dodać  oliwe wg własnego smaku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na pół godziny do schłodzenia. Wlać do talerzy, na wierzch ułożyć plasterki podsmażonej cukinii. Skropić oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać z tostami lub bagietką.






7 komentarzy:

  1. ale kusisz od rana takimi smakowitościami :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie również cudnie i nie tylko w tym poście :) przymierzam się do chłodnika z pomidorów ale chyba zrobię jak wrócę z wakacji:) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny chłodnik :)podoba mi się ta wkładka z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne, będzie jutro u mnie na obiad :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger